Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Emilian Oprea despre rolul lui Cristian Panait: „L-am abordat cu mare teamă”


Actorul Emilian Oprea este protagonistul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu.

     Pelicula va avea premiera mondială în secţiunea Panorama Special, la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de la Berlin (5 - 15 februarie), şi va rula în cinematografe începând din 27 februarie. 
Oprea are un rol dificil, cu mare încărcătură emoţională, inspirat de personajul real Cristian Panait, procurorul care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în timp ce ancheta un alt procuror. Presa a speculat intens, la acea vreme, că gestul său ar fi fost determinat de presiunile exercitate asupra sa, într-un sistem de justiţie puternic influenţat de politică. 

     Actorul a studiat atent cazul, imaginile apărute în presă, informaţiile adunate de echipa filmului şi s-a întâlnit cu cei care l-au cunoscut. „Am preluat rolul lui Cristian Panait cu mare responsabilitate şi teamă. Pe lângă informaţiile scrise pe care mi le-a pus la dispoziţie Tudor Giurgiu, aveam nevoie să vorbesc cu cineva care a stat în preajma acestui om excepţional. Am reuşit să mă întâlnesc cu trei persoane: o fostă studentă, o fostă iubită şi un fost coleg procuror. Am luat din poveştile lor, am pus înăuntru şi apoi am plecat să ducem lucrurile mai departe. Pentru mine, Cristian Panait e departe de a fi doar un rol şi sunt extrem de onorat să îi pot duce povestea mai departe”, declară actorul despre primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema. 
     Din distribuţie fac parte actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu. 
Pe 11 februarie, o parte din echipa filmului
De ce eu? va lua parte la proiecţia de gală de la Kino International Berlin şi se va întâlni cu jurnaliştii străini, în cadrul unei conferinţe de presă. 
Emilian Oprea joacă şi în Autoportretul unei fete cuminţi, debutul în lungmetraj al regizoarei Ana Lungu, film selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, sau în Orizont, versiunea lui Marian Crişan la nuvela „Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici. Actorul lucrează acum la scurtmetrajul Mesagerul, regizat de Radu Potcoavă, cu care a colaborat şi la Tatăl meu e cel mai tare
De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films. 
În România, filmul este distribuit de RoImage 2000, în colaborare cu Transilvania Film. 
Detalii: facebook

Tags: de ce eu, emilian oprea, festivalul de film berlin 2015, libra film, premiere romanesti, tudor giurgiu

Comments: