Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



“Quod Erat Demonstrandum” şi savarina comunistă


     Filmul lui Andrei Gruzsniczki a fost singura producţie românească (IconProduction, 2013) care a intrat în competiţia pentru Trofeul TIFF din acest an şi a fost pe locul II în preferinţele publicului. Quod Erat Demonstrandum are deja Premiul special al juriului la Festivalul de la Roma.

Povestea unui matematician (Sorin Leoveanu), care vrea să plece dintr-o Românie comunistă ca să-şi facă mai bine profesia, şi a soţiei lui (Ofelia Popii), hărţuită de un securist (Florin Piersic Jr.), este filmată de Vivi Drăgan Vasile pe peliculă alb-negru. Cozile de Dacii la raţia de benzină, ciorapii remaiaţi şi ţigările primite din străinătate contribuie la crearea atmosferei unei epoci gri. Locul de întâlnire dintre soţie şi ofiţerul care urmăreşte cazul este o cofetărie cam pustie, în care poţi să mănânci doar savarine. 
După vizionarea filmului la TIFF, actorul Sorin Leoveanu, regizorul Andrei Gruzsniczki şi producătorul Velvet Moraru au venit la întâlnirea cu publicul. Una dintre întrebări a fost legată de alegerea savarinei ca simbol al acelei epoci.
 

 Imagine: Iulia Voicu

Tags: andrei gruzsniczki, quod erat demonstrandum, sorin leoveanu, tiff 2014, velvet moraru

Comments: