Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



„Ca orice român am o cultură a talkshow-urilor”


     A fost sau n-a fost? a pornit de la un talkshow urmărit de regizor, e drept, nu până la sfârșit, pentru că s-a plictisit. Ca și în film, se discuta despre revoluție, iar faptul că n-a văzut finalul se adaugă dilemei din titlu. Deși Corneliu Porumboiu personal crede că a fost revoluție în Vaslui...
 
Mioara Tronaru: Cum comentați faptul că trei tineri regizori români, la 16 ani după revoluție, au ales să facă film despre acest eveniment?
Corneliu Porumboiu: Cred că fiecare artist are o poveste legată de revoluție, este evenimentul care ne-a marcat decisiv viețile. În cazul de față e o coincidență și, acum, după ce am văzut și celelalte două filme, pot să vă spun că e una fericită pentru că fiecare dintre aceste filme vorbește despre oameni și destinele lor în raport cu un eveniment istoric major. M.T.: Când ați început filmările, v-ați gândit că va fi atât de apreciat?
C.P.: Niciodată nu-mi pun problema cum va fi receptat filmul meu, cred că dacă povestea e sinceră și este bine construită, publicul o va aprecia.
M.T.: A contat pentru reușita filmului suportul moral, nu numai financiar, al familiei?
C.P.: Bineînțeles, în mare parte ceea ce sunt acum se datorează părinților mei: m-au educat într-un fel, mi-au cultivat pasiunea pentru film și mi-au arătat cum poți să fii în lumea asta.
M.T.: V-a modificat în vreun fel succesul obținut?
C.P.: Nu știu în ce fel m-a schimbat premiul de la Cannes, cred că în primul rând mi-a dat încredere că pot face cinema personal. Am avut emoții pe scenă, știu că voiam să se termine cât mai repede partea cu discursul.
M.T.: În marea poveste românească a revoluției aveți un element inedit: chinezul. Cum v-a venit ideea?
C.P.: Există un model real. Și m-am gândit la acest personaj pentru că el exprimă o lume care va veni curând, deși personajele mele n-o realizează.
M.T.: Ați urmărit numărul de spectatori?
C.P.: Bineînțeles. Mi se pare că am avut un număr destul de bun de intrări, în jur de 12.000, dar puteam să am mai mulți spectatori. Se pare că în străinătate filmul o să meargă mult mai bine. Până acum, a fost lansat în Italia, iar distribuitorul se așteaptă la cel puțin 30.000 de intrări.
M.T.: Care au fost reacțiile vasluienilor?
C.P.: Din păcate, filmul n-a fost lansat încă în Vaslui, pentru că nu mai e cinema, dar vreau să fac o proiecție specială, în condiții decente. Dacă nu reușesc, o să fac cadouri cu DVD-ul.
M.T.: Când va fi lansarea pe DVD?
C.P.: Intenția mea e ca evenimentul să aibă loc în decembrie.
 
 

 
(ProTv Magazin, 1 decembrie 2006)

Tags: a fost sau n-a fost, corneliu porumboiu, interviu, mioara tronaru

Comments: