Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Filmul românesc “Quod Erat Demonstrandum” în competiţie la Roma


     Festivalul de Film Roma se va desfăşura în perioada 8-17 noiembrie 2013 şi are un program foarte ambiţios. A 8-a ediţie este finanţată de Fondazione Cinema per Roma, al cărei preşedinte este Paolo Ferrari. Filmul românesc Quod Erat Demonstrandum, regizat de Andrei Gruzsniczki, a intrat în competiţia oficială.

     Selecţia a fost dură, iar pe lista celor 18 filme care concurează pentru Premiul Golden Marc’Aurelio sunt Her de Spike Jonze, Dallas Buyers Club Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu, foto Ancuţa Iordăchescude Jean-Marc Vallée, Out of the Furnace de Scott Cooper, Blue Sky Bones al chinezului Jian Cui, Cut Down Kite al lui Diego Ayala. Juriul condus de James Gray va avea misiunea dificilă de a acorda Premiul Golden Marc’Aurelio pentru cel mai bun film şi premiile pentru cel mai bun regizor, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă, Premiul special al juriului, Premiul pentru debut actoricesc, Premiul pentru scenariu.

     Directorul artistic al festivalului, Marco Müller, a anunţat intenţia de a concura, ca desfăşurare de forţe şi calitate, cu Festivalul de Film de la Toronto. Programul evenimentului de la Roma are multe premiere mondiale, mai ales din USA şi Italia, printre care Hunger Games: Catching Fire.

     Filmul românesc din competiţie, care este al doilea lungmetraj al regizorului Andrei Gruzsniczki, după Cealaltă Irina (2009), va avea şi el premiera mondială la Roma, iar prezenţa lui în selecţie este deja o certificare a calităţii artistice.

     Quod Erat Demonstrandum este o poveste care se petrece în anii 80 când fuga în Occident devenise unica soluţie pentru un trai decent. Pofitând de plecarea în interes de serviciu a celui mai bun prieten, un profesor de matematică trimite o lucrare pe care vrea să o vadă publicată în străinătate. Apariţia ei alertează Securitatea, care îl ia în vizor şi, din aproape în aproape, ajunge şi la familia prietenului care între timp hotărâse să nu se mai întoarcă şi dorea ca soţia şi fiul să-l urmeze la Paris. O poveste despre încredere şi mefienţă,  despre compromisul şi trădarea care interveneau adesea în relaţiile dintre oameni în perioada comunistă. Gruzsniczki semnează scenariul şi regia filmului, iar în rolurile principale sunt Ofelia Popii, Florin Piersic Jr. şi Sorin Leoveanu. Vivi Dragan Vasile este director de imagine, iar Velvet Moraru este producător din partea Icon Productions. 

     În programul festivalului sunt incluse 71 de lungmetraje şi 30 de scurtmetraje, reprezentând 31 de ţări, care au fost selectate dintre cele 1500 de lungmetraje şi 1000 de scurtmetraje înscrise iniţial.
Un moment special la Festivalul de Film de la Roma va fi Premiul pentru întrega activitate, acordat în acest an regizorului rus Aleksei Gherman.
 
 


Tags: andrei gruzsniczki, festival roma, icon productions, ofelia popii, quod erat demonstrandum

Comments: