Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Premiera Cinepub: „De ce eu?”


     În 2002, cazul Panait declanșează un număr impresionant de reacții, atât în presă, cât și printre cei la curent cu situația politică a vremii: un tânăr procuror idealist, care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție, se sinucide. De ce eu?, filmul lui Tudor Giurgiu inspirat din povestea procurorului Panait, este noua premieră pe Cinepub.ro.
     „Povestea lui Cristian Panait trebuia spusă cu orice preț, pentru a arăta că există totuși o solidaritate de fond, vizibilă, a celor care încă mai speră că merităm o țară în care justiția să-și facă datoria, în afara intereselor politice sau a corupției”, afirmă Tudor Giurgiu.
     „Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eșecul unei generații din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărțirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul «vechi» mafiot și corupt. În 2002 (anul morții lui Panait), dar și în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofițeri și activiști din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci și poziții importante în politică. În 2002, lupta între serviciul secret al armatei, al poliției, al justiției și cel «oficial», moștenitorul vechii Securități, era la apogeu. Se făceau afaceri «la negru», totul sub patronajul senin al puterii, reprezentanții foștilor comuniști, rebranduiți drept social-democrați. Contrabanda cu produse petroliere sau benzină a reprezentat o sursă uriașă de venit pentru ofițerii din servicii, cu largul sprijin al politicienilor. Ce șansă de reușită să aibă în acest sistem oameni cu coloana vertebrală precum procurorii Panait sau Lele?”, mai spune regizorul.
     Detalii: Cinepub.ro
(15.03.2019)

Tags: cinepub.ro, de ce eu film, platforma online film romanesc, tudor giurgiu

Comments: