Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Premiere la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov 2018


     Ajuns în acest an la cea de-a 10 ediție, Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov (FFIR) anunță un maraton de evenimente speciale și premiere de neratat pe parcursul celor 10 zile de festival, în perioada 20 – 29 iulie. Tema ediției din acest an a FFIR este „Națiune. Identități”. Numeroasele activități pregătite de organizatori vor fi găzduite de Grădina Cetăţii Râșnov, cinematograful „Amza Pellea”, Biserica Evanghelică Râșnov și, în premieră, Centrul Cultural Reduta și Bastionul Țesătorilor din Brașov.
     În seara primei duminici a festivalului va avea loc proiecția specială a capodoperei lui Lucian Pintilie, Reconstituirea, în prezența actorilor Ileana Popovici, George Mihăiță și Vladimir Găitan, la jumătate de secol de la debutul filmărilor. Anul acesta, FFIR introduce în program o nouă competiție oficială de film documentar, precum și o școală de vară de jazz, aceasta din urmă fiind coordonată de renumitul Mircea Tiberian. Printre invitații speciali ai FFIR 2018 se vor număra formația Vița de Vie, care va susține un concert acustic caritabil pentru HOSPICE Casa Speranței, duo-ul acustic Dan Byron & Doru Trăscău, și peste 50 de lectori (ambasadori, profesori, istorici, jurnaliști, experți internaționali ș.a.). În cadrul ediției din acest an a festivalului, vor fi realizate 20 de dezbateri publice în jurul temei principale a acestei ediții a FFIR.
     Pentru prima dată, Festivalul de Film şi Istorii Râşnov își lansează competiția oficială de film documentar, care va beneficia de un juriu de profesioniști, format din Pierre-Henri Deleau, fondatorul Quinzaine des réalisateurs, criticul de film Irina Margareta Nistor, producătorul Gabriela Albu, producătorul TVR Claudia Nedelcu Duca și istoricul Bogdan Popovici. De asemenea, vor fi decernate premiul liceenilor și premiul publicului.
     În competiție a fost selectat și filmul regizorilor Andrei Gorgan și Monica Lăzurean Gorgan, Dacii liberi, care a avut premiera mondială la TIFF 2018. Documentarul aduce laolaltă vieţuitorii unui sat dacic, un istoric şi un arheolog, membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de daci mistici, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia şi participanţi la Congresele de Dacologie.
     La Cinematograful „Amza Pellea”, 20 de dezbateri publice se vor desfășura sub umbrela „Râșnov Society Debate Forum”. Pornind de la volumul „Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I”, istoricii Andrei Muraru și Alexandru Muraru, publicistul Ioan Stanomir și politologul Cristian Pîrvulescu vor discuta despre evenimentele din decembrie 1947 și despre semnificația acestora la mai mult de 7 decenii distanță. Dezbaterea „Identitate națională și trans-națională” îi are ca invitați pe publicistul și filosoful independent Sorin Cucerai, antropologul cultural Alec Bălășescu, medicul cardiolog și investitorul Wargha Enayati și country-manager-ul Oracle România, Sorin Mîndruțescu. Moderatorul panelului va fi jurnalistul Teodor Tiță, directorul de știri al Radio Europa FM.
     În plus, anul acesta, FFIR a anunțat încă un cine-concert la Cetate - o proiecţie a filmului mut Shiraz, A Romance of India (1928), acompaniat de sound-design live semnat de Foley’Ala, vocea Irinei Margareta Nistor și o introducere din Salman Rushdie.
     Detalii: www.ffir.ro
(11.07.2018)

Tags: dacii liberi film, festivalul de film si istorii de la rasnov, ffir 2018, mircea tiberian, reconstituirea film

Comments: