Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



„4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, proiecție aniversară în deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest


     Anul acesta, la șapte ani de la prima ediție, Les Films de Cannes à Bucarest începe pentru întâia dată cu o Gală de Deschidere propriu-zisă, prilejuită de aniversarea a zece ani de la Palme d’Or-ul primit la Cannes de filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile. Aceasta va avea loc vineri, 13 octombrie de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului (Str. Monetariei, nr. 3) și va fi pigmentată cu mai multe momente surpriză și proiecții speciale, toate generate de această aniversare.
     La Gală vor participa actorii Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, regizorul Cristian Mungiu, alături de alți membri ai distribuției și ai echipei filmului și va fi urmată, de la ora 20:30, de proiecția filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, remasterizat cu ocazia aniversării.
     La conferința de presă, Cristian Mungiu a povestit mai multe despre surprizele galei de deschidere a festivalului, precum și despre evenimentele ediției de anul acesta. Pentru prima oară, Les Films de Cannes à Bucarest va organiza proiecții în mai multe orașe din țară: Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Arad, Timișoara, Iași și la Suceava.

     Tot la conferința de presă, Cristian Mungiu ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre motivele pentru care a inițiat acest festival și despre necesitatea de a arăta aceste filme în cât mai multe orașe din țară.

     Pe toată durata festivalului, cele mai așteptate filme românești ale toamnei cinematografice vor fi prezentate la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul secțiunii În avanpremieră, fragmente din aceste filme putând fi urmărite deja online în spotul de prezentare al secțiunii.
     Secțiunea propune câte un spectacol de film românesc în fiecare seară de festival, prezentând în avanpremieră cele mai recente filme românești premiate în festivaluri: Soldaţii și Pororoca (premii la San Sebastian), Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor (premii la Sarajevo), Antonio și Catarina (Locarno),  Marița sau Scurtcircuit (Shanghai). Toate proiecțiile au loc în prezența echipelor filmelor.
Secțiunea se va deschide cu o proiecție inedită pentru publicul românesc - a unui film work-in-progres intitulat În pronunțare, debutul Mihaelei Popescu, care îi are ca protagoniști pe Cuzin Toma și Dorotheea Petre, premiată la Cannes în 2006, pentru rolul Evei din filmul Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii.
     Regizoarea de origine română Alexandra Bălteanu a studiat film în Germania, iar Vânătoare este proiectul ei de absolvire, fiind deja proiectat în circuitul festivalurilor renumite precum San Sebastian (2016) sau Saarbrücken, unde a primit premiul pentru regie.
     Tot la Cinema Muzeul Țăranului este programat și cel de-al șaptelea film regizat de Dan Chișu, Aniversarea, care va fi prezentat în curând în competiția oficială de la Varșovia. Aniversarea este ultimul film în care a jucat regretatul actor Mircea Albulescu.
     Un alt debut impresionant programat în festival este Un pas în urma serafimilor, în regia lui Daniel Sandu, film bazat pe experiența regizorului într-un seminar teologic. Distribuit în România de Microfilm, lungmetrajul lui Daniel Sandu îl are în distribuție pe Vlad Ivanov alături de o serie de actori tineri promițători, ca Ștefan Iancu sau Ilie Dumitrescu Jr.
     Anul acesta festivalul propune și o sesiune de scurtmetraje, în care, alături de Chers Amis, în regia lui Valeriu Andriuță (short film corner la Cannes) și Haine negre de Octav Chelaru (în competiție la Locarno), va fi proiectată o serie de patru filme de scurtmetraj finanțate de către partenerul Les Films de Cannes à Bucarest, BRD, în cadrul unei competiții lansate la ediția precedentă a festivalului.
     Nu în ultimul rând, săptămâna de film românesc din cadrul festivalului se încheie cu o proiecție specială dedicată câștigătorului Premiului Un Certain Regard din 2005, Moartea domnului Lăzărescu, în prezența echipei, proiecție prilejuită de relansarea filmului pe DVD.
     Les Films de Cannes à Bucarest continuă demersul inițiat în ediții anterioare de a sprijini o serie de proiecte ale unor asociații non-guvernamentale din România, prin proiecții speciale ale căror încasări vor fi donate acestora.
     Încasările de la proiecția aniversară a filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile vor fi donate Asociației Ovidiu Ro, care militează pentru școlarizarea copiilor de la cele mai fragede vârste, cele de la proiecția filmului Vânătoare vor fi direcționate către Asociația pentru drepturile animalelor Dog Rescue, cele de la Moartea domnului Lăzărescu vor merge către Asociația Dăruiește viață, pentru proiectul primei clinici integrate de oncologie și radioterapie de la Spitalul de copii Marie Curie, iar duminică 22 octombrie va avea loc o proiecție specială cu Amintiri din Epoca de Aur, partea 1, ale cărei încasări vor merge la asociația ActivRandom pentru susținerea persoanelor cu statut de refugiat.
     Detalii: www.filmedefestial.ro
 

(11.10.2017)

Tags: 4 luni, 3 saptamani si 2 zile film, cristian mungiu, festival de film, filme romanesti, les films de cannes a bucarest 2017

Comments: