Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Maria, inima României (2018)

Maria, inima României (2018)

77 min. - Documentary - AG - 01.12.2018

Synopsis: Povestea rolului politic şi a interesantei vieţi private a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prinţul Moştenitor al României in 1893 și a condus ţara în timpul Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferinţa de Pace de la Paris din 1919. Filmul nu evită aspectele mai puţin strălucitoare ale vieţii Reginei. Fiul său, Carol, şi-a dispreţuit părinţii şi când a devenit Rege a alungat-o pe Maria de la curte. Iar când comuniştii au ajuns la putere, în 1945, au şters-o din istorie.

Director: Trevor Poots

Writer: Trevor Poots

Stars:


Photo Gallery:

  • Maria, inima României (2018)
  • Maria, inima României (2018)
  • Maria, inima României (2018)
  • Maria, inima României (2018)
  • Maria, inima României (2018)
  • Maria, inima României (2018)
  • Maria, inima României (2018)

Browse the entire gallery

Casting:

narator
Maria, inima României (2018) Majestatea sa Margareta, Custodele Coroanei Române
Maria, inima României (2018) Alma Boiangiu Prințesa Ileana
Browse the entire cast and crew

Produced By

 Chainsaw Film Production

Production info

Buget: 500.000 euro
Imaginile de arhivă au fost colorizate, cu excepția celor de la Arhiva Națională de Filme.

Distributors

Chainsaw Film Production

Festivals, Awards

  1. 2019 - IPIFF Indie - Trofeul pentru Cel mai bun documentar

Trivia

  • Film realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri, din 2018.
  • Când a mers la Conferinţa de pace de la Paris pentru a obţine teritoriile pentru România, Regina Maria a făcut un adevărat lobby pentru ţară, după cum explică şi Principesa Margareta. Sunt prezentate paginile în care aceasta programase întâlniri cu politicieni, scriitori, cu persoane care ar fi putut să ajute cumva cazul României. De asemenea, o parte interesantă o reprezintă şi felul în care a încercat să negocieze cu preşedintele american Woodrow Wilson, singurul în cazul căruia farmecul Mariei nu funcţionase, episod ce apare într-o lumină comică. 
  • Filmul are micile detalii ce ţineau de personalitatea Reginei Maria, cum ar fi pasiunea pentru călărit, pentru pictură sau pentru amenajările interioare.
John Florescu despre film:
„Cred că cel mai bun biograf al reginei a fost Hannah Pakula, din New York, care a scris la sfârşitul cărţii sale, pe care a scris-o în 1984, că . Deşi aceste cuvinte au fost scrise în 1984, sunt în mare, încă adevărate astăzi. Oamenii au o înţelegere mai degrabă îngustă cu privire la cine este ea. Sper că acest film va ridica gradul de înţelegere şi va fi un soi de al doilea debut pentru o persoană care-mi pare cumva uitată...(Regina Maria- n.r.) a făcut ceva extraordinar la Paris şi cred că expresia e în favoarea României.Cred că a avut un rol în dublarea în mărime a României şi acea Românie e România de azi şi acea Românie e România pe care o vom celebra sâmbătă, pe 1 decembrie...Aducem pentru prima dată culoarea Primului Război Mondial, culoarea reginei. O veţi vedea zâmbind, pe când soseşte în portul din New York îi vom vedea ochii strălucind, o veţi vedea aşa cum este.  Am reuşit, de asemenea, să îi aducem vocea înapoi la ceea ce credem că este cea mai bună redare a vocii sale. Am încetinit înregistrarea vocii, am înlăturat orice alt fel de aspect tehnologic, îi auzim vocea şi îi auzim accentul englezesc” (adevarul.ro)

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române:
”Regina Maria a fost un protagonist al acestor evenimente şi a întruchipat nu numai capacitatea unui popor de a fi condus în mod inteligent, dar a reuşit să concentreze energiile acestui popor în clipele cele mai grele, în cel puţin două ipostaze mari de om politic. Prima ipostază cred că este aceea de a fi româncă, de a îmbrăca ia românească, de a fi prezentă pe front şi de a însufleţi pe cei care poate că nu mai aveau speranţă, de a fi prezentă la toate marile evenimente ale anului 1918, 27 martie Chişinău, 28 noiembrie...la Cernăuţi şi 1 decembrie la Alba Iulia. Şi apoi, a avut marea bucurie să vadă recunoaşterea eforturilor de întregire naţională la Conferinţa de Pace, să participe în Catedrala Încoronării, la Ceremonia de la Alba Iulia din 1922, să vadă Constituţia din '23 şi toate celelalte evenimente care au urmat. Iar a doua ipostază este aceea de personalitate a vieţii internaţionale pe care i-o confereau sângele, înrudirile cu toate marile case domnitoare ale lumii şi, în acelaşi timp, capacitatea de a fi un diplomat înnăscut care a purtat cu sine mereu un mesaj al acestui popor. Pentru aceste lucruri şi multe altele şi mai ales pentru a reuşi să ştergem deceniile de comunism în care memoria casei noastre regale, inclusiv memoria reginei Mariei, au fost obturate, îndepărate şi ascunse” (adevărul.ro)


 

Articles

Website

https://www.facebook.com/MariaInimaRomaniei/
Maria, inima României (2018) - Photo