Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Casa cu lacăt (2019)

Casa cu lacăt (2019)

90 min. - Documentary - - 02.06.2019

Synopsis: O explorare a fenomenului corupţiei, pornind de la un caz recent de fraudare a examenului de Bacalaureat. Ne punem întrebarea: în ce măsură a reuşit societatea românească să integreze valorile liberalismului? Şi ce înseamnă, până la urmă, corupţia pentru noi?

Director: Diana Ramona Gavra

Writer: Diana Ramona Gavra

Stars:


Photo Gallery:

  • Casa cu lacăt (2019)
  • Casa cu lacăt (2019)
  • Casa cu lacăt (2019)
  • Casa cu lacăt (2019)
  • Casa cu lacăt (2019)
  • Casa cu lacăt (2019)

Browse the entire gallery

Casting:

jurnalist
Casa cu lacăt (2019) Cristian Pîrvulescu politolog
Casa cu lacăt (2019) Cristi Danileț judecător
Browse the entire cast and crew

Produced By

Pintadera Film în coproducție cu Pro Omnia Cinema și Shadowgraph Film Production (Spania)

Storyline

Cazul de corupție despre care e vorba în film a fost o tentativă de fraudare a examenului de Bacalaureat în anul 2014, la Arad, în urma căruia au fost condamnați definitiv inspectorul general adjunct de atunci, Mihai Spânu, și o profesoară, Lavinia Biț. Dosarul „Șpagă la Bacalaureat” este un caz închis, despre care a scris, pe vremea respectivă, și Special Arad, însă filmul Dianei Ramona Gavra „redeschide” speța în fața opiniei publice, ridicându-ne o serie de întrebări despre fenomenul corupţiei, ale cărei tentacule au acaparat și au nimicit până și o parte specifică a istoriei orașului nostru, lăsând în urmă un vid care stă închis, în continuare, cu un lacăt simbolic.

Trivia

  • Film selectat la TIFF 2019, Astra 2019.
  • Diana Gavra este lector universitar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice – SNSPA din București, titular de seminar al disciplinelor „Dreptul comunicării, Drept și legislația muncii”.
  • Diana Gavra s-a născut la Arad.
Diana Gavra despre film: 
„Un film despre corupție? O prostie, mi-au spus unii, lumea e sătulă de anticorupție, la ce abuzuri s-au petrecut în justiție! Și apoi, statul paralel și multe altele… Alții n-au mai vrut să vorbească, de frică sau pentru că nu le-au permis superiorii. Referendumul de astăzi ne-a arătat tuturor că, în continuare, corupția e o temă de interes”
„Casa cu lacăt a fost sediul breslelor arădene. În colțul dinspre strada Plevnei era butucul de fier (n. red. – lemn învelit în tablă), așa cum mulți dintre noi ni-l amintim. Butucul de fier avea o semnificație specială în viața breslelor. Calfele călătoare care treceau prin Arad băteau câte un cui în acel butuc. Era un fel de examen de maturitate a calfelor, «Bacalaureatul calfelor» – am putea spune, simbolizând trecerea unui examen public pentru acești muncitori, de la ucenicie la calificare. Apelând la această simbolică, ne putem imagina cum era Aradul cândva, puternic racordat la cultura și la educația europeană, pentru că mișcarea breslelor a fost un puternic fundament în toată Europa de atunci, asemenea pomi înveliți în tablă cum era și cel de la Arad putem să găsim și la Timișoara, la Budapesta, la Viena, la Győr sau la Sibiu, care atestau această tradiție. Am vrut să fac o paralelă între ce a fost Aradul atunci și ce este astăzi. Aradul a fost un centru educațional puternic, un centru al promovării principiilor iluministe – un exemplu concret ar fi Școala Preparandia -, deci educația arădeană a fost la un cu totul și cu totul alt nivel în trecut… și iată-ne astăzi într-un Arad în care profesorii și inspectorii vorbesc despre fraudarea Bacalaureatului, despre cum să completeze lucrările elevilor și cum să ia bani pentru a-i ajuta pe elevi să ia Bacalaureaul. Aceasta este paralela pe care am vrut să o creăm între învățământul arădean și istoria lui, respectiv ce a devenit sistemul educațional astăzi. Spațiul acela gol din colțul Casei cu lacăt reprezintă…o lipsă a fundamentului educației, o formă fără fond. Lacătul, în prezent, nu închide altceva decât un loc gol. Iar faptul simbolic că acel butuc de fier a fost furat reprezintă, iarăși, o situație oarecum atipică. Iată cum corupția a intrat și în zona aceasta de istorie și de artefact”
„Există și o altă legendă referitoare la butucul de fier și anume cum că acele cuie bătute în fier erau pentru alungarea Diavolului. Putem, așadar, să intrăm și în asemenea interpretări faustiene, deoarece cazul a plecat de la un elev în clasa a XII-a, cel care i-a denunțat pe cei implicați în fraudă. Am putea spune că tânărul și-a trădat colegii, înregistrându-i când vorbeau despre fraudarea Bacalaureatului. Și-a vândut sufletul? A făcut un pact cu Diavolul, dorind să făurească un lacăt pe care să nu îl poată sparge nimeni? Nu știu… Poate fi și ăsta un alt nivel de interpretare” 
„Mă preocupă memoria comunismului și aș vrea să mai lucrez pe zona aceasta. Dar, în principiu, m-am apucat de film din activism. Înainte de a fi cineast, sunt activist” (specialarad.ro)

Articles

Casa cu lacăt (2019) - Photo