Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Festivalul Astra Film - un brand cultural românesc


     În ianuarie, Astra Film a venit în turneu la Bucureşti cu o selecţie de documentare premiate, la Institutul Cultural Român şi Muzeul Ţăranului Român. În fiecare an, câteva filme româneşti de la festival sunt proiectate şi pentru publicul din capitală.

Anatomia plecării, de Şerban Tătaru, În numele primarului, de Anca Hirte, şi Afacerea Tănase, de Ionuţ Teianu, fac parte din programul acestui an. Dumitru Budrală, directorul Festivalului Astra, şi Cssila Kató, directorul de programe, au adus şi un bonus - O scurtă istorie Astra film, documentar realizat de ei despre cei 20 de ani care au trecut de la prima ediţie. 
Înfiinţat în urmă cu 20 de ani, Astra Film a devenit un brand cultural paradoxal. În Sibiu, capitală culturală europeană în 2007, nu există cinematograf. Toate marile evenimente artistice ale oraşului - Festivalul de Teatru, Festivalul de Jazz şi Festivalul Astra se organizează în Casa de cultură a sindicatelor. Singura sală destinată pentru proiecţie de filme este Cinemateca Astra, care a apărut în 2007 şi a intrat în circuitul festivalier.
Între timp, a apărut Astra Junior, program de documentare pentru copii, care a stabilit deja o „modă” europeană - e primul festival care programează documentare pentru copii între 6-12 ani şi la care vin 800 de copii la o vizionare. 
Astra Film lansează şi alte „trenduri”, fiind locul preferat de întâlnire al multor cineaşti din zona documentarului şi festivalul cu multe premiere. 
Prezenţi la întâlnirea cu publicul de la Insitutul Cultural Român, Dumitru Budrală şi Csilla Kató ne-au vorbit despre drumul către structura de acum a evenimentului şi despre proiectele viitoare.

Cuvinte cheie: astra film festival, documentar, dumitru budrala, institutul cultural roman, o scurta istorie astra film

Opinii: