Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Zilele Femeii Cineast 2015


Evenimentul organizat la Cinema Studio de Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC), în colaborare cu Ambasada Belgiei şi Uniunea Cineaştilor, a fost o primă manifestare, care se va transforma în festival din 2016.

Anca Damian, director de fotografie, regizoare şi producătoare, s-a implicat în iniţierea şi organizarea celor două zile de proiecţii, care pot să deschidă drumul către un proiect mai mare. 
În prima zi, invitata specială a fost Caroline Strubbe (Belgia), regizoarea filmelor Lost Persons Area (premiat laFestivalul Filmului de la Cannes 2009) şi I Am The Same, I’m Another. Caroline Strubbe a participat la proiecţia filmelor şi la cockteilul oferit cu acest prilej de Ambasada Regatului Belgiei în România, unde s-a întâlnit cu actriţe, regizoare şi producătoare din România.

În a doua zi a fost programată, la Cinema Studio, o selecţie de scurtmetraje, premiate la Generaţia de mâine, realizate de studente de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale. Au fost proiectate filmele Misionar (15 min), regizat de Bianca Rotaru, In the house (17 min.), regizat de Ana-Maria Comănescu, Fereastra (15 min.), regizat de Georgiana Moldoveanu, Sin (14 min.), regizat de Isabella Szanto, Femei (13 min.), de Silvia Popescu, şi N-ai fost acolo (15 min), regizat de Agatha Ioana Păltinel. Cele şase regizoare, absolvente în 2014 sau încă studente, au venit la întâlnirea cu publicul.

In the House a fost premiat la CineMAiubit 2014 pentru imagine şi montaj, iar Ana-Maria Comănescu este nominalizată la Premiile Gopo 2015, secţiunea Tânără speranţă.

Filmul N-ai fost acolo, regizat de Ioana Agatha Pelinel, cu Dorel Vişan în rolul principal, a primit Honorific Prize of the Academic Jury la Flumenfest, Portugalia în 2015.

Oana Isabella Szanto, regizoarea filmului Sin, are un interesant parcurs artistic prin muzică, arhitectură, actorie.

Regizoarea Anca Damian a finalizat de curând Muntele magic, al doilea lungmetraj de animaţie, parte a unei trilogii a eroismului începute de Crulic, şi se pregăteşte pentru începerea filmărilor, în toamnă, la Perfect sănătos, cu Vlad Ivanov, Anamaria Marinca şi Olimpia Melinte în rolurile principale.

Imagine: Dan Ţuculescu

Tags: ana maria comanescu, anca damian, filme studentesti unatc, ioana agata paltinel, muntele magic, oana isabella szanto, perfect sanatos film, unatc, zilele femeii cineast la cinema studio

Comments: