Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Scurtmetraj româno-francez în Turcia


     A XIX-a ediţie a festivalului de filme europene Festival on Wheels se desfăşoară în perioada 27 noiembrie - 9 decembrie, în trei orase din Turcia. În acest an au fost alese Edremit, Ankara şi Sinop. Festival on Wheels este organizat, din 1995, de către Asociaţia de Cinematografie din Ankara şi este membru al European Coordination of Film Festivals. Evenimentul este itinerant, prezintă filme europene şi turceşti şi se desfăşoară cu sprijinul EUNIC Turcia, clusterul institutelor culturale şi secţiilor culturale ale ambasadelor şi consulatelor statelor europene în Turcia. 
     Cinematografia română este reprezentată în acest an, în secţiunea de scurt metraje „Short is good”, de către Solitudes, o co-producţie româno-franceză Rezina Productions şi Strada Film. Filmul este regizat de Liova Jedlicki, după scenariul Alexandrei Badea. Director de imagine este Daniel Mitulescu, care e şi co-producator, împreună cu Cătălin Mitulescu, din partea casei de producţie Strada Film.
Solitudes este povestea unui imigrant român care trăieşte la Paris şi lucrează pentru poliţie ca translator. Într-o noapte, este solicitat la un interogatoriu cu o prostituată română, iar întâlnirea îl marchează într-un mod neaşteptat. Solitudes este o producţie 2012, cu un buget de 130.000 euro, şi a fost filmat la Paris. În distribuţie sunt actorii români Mădălina Constantin şi Răzvan Oprea. Scurtmetrajul a câstigat Premiul pentru cea mai bună ficţiune la Ismailia International Film Festival, Premiul pentru interpretare feminină la Clermont-Ferrand (Mădălina Constantin), Menţiunea juriului şi a presei la Clermont-Ferrand, Marele Premiu al juriului la Festivalul Itinerance d'Ales. A fost selectat şi la Brooklyn Film Festival 2013.
Participarea la Festival on Wheels a fost facilitată de Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” din Istanbul, care colaborează de şase ani la acest eveniment pentru promovarea filmului românesc.
www.festivalonwheels.org / www.brooklynfilmfestival.org
 

Tags: alexandra badea, daniel mitulescu, madalina constantin, scurtmetraj romanesc, solitudes film

Comments: