Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Premii Gopo pentru Eugenia Bosânceanu şi Ion Truică


Pentru cariera sa impresionantă, actriţa Eugenia Bosânceanu va fi omagiată în 2015 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate, iar regizorul de animaţie Ion Truică va primi Premiul Special Gopo.

     Născută în anul 1925 la Rădăuţi-Prut (pe 8 februarie a împlinit 90 de ani), Eugenia Bosânceanu a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1952 (secţia Actorie, clasa Aura Buzescu). Specializată cu precădere în roluri secundare – conform propriilor spuse, „nu-ţi trebuie mai mult de o replică pentru a face un rol mare” – actriţa are o carieră de peste cincizeci de ani, din filmografia ei nelipsind, pe lângă producţiile de cinema, seriale, filme de televiziune, scurtmetraje, piese radiofonice şi dublaj de voce.
Eugenia Bosânceanu şi-a început cariera artistică înainte de a termina facultatea – în anul doi, ca urmare a unui examen, Alexandru Finţi, directorul Teatrului Armatei, a angajat-o fără să clipească. După şapte ani de teatru, în 1957, actriţa a debutat în cinema cu un mic rol în Ciulinii Bărăganului, ecranizare după romanul omonim al lui Panait Istrati, o co-producţie româno-franceză co-regizată de Louis Daquin şi Gheorghe Vitanidis, selecţionată în competiţia Festivalului de Film de la Cannes.
După un rol în primul film de lungmetraj ficţiune al lui Mircea Săucan, Când primăvara e fierbinte (1960), Eugenia Bosânceanu a colaborat la o nouă co-producţie româno-franceză, tot o ecranizare după Panait Istrati, Codin (1963), în regia elveţianului Henri Colpi. A urmat un rol în ultimul film realizat de Victor Iliu, Comoara din Vadul Vechi (1964), ocazie cu care l-a cunoscut pe Lucian Pintilie, pe atunci debutant în cinema ca asistent de regie şi care avea să-i ofere, în timp, roluri în două dintre filmele sale - Duminică la ora 6 (1966) şi Balanţa (1992).
Talentul uriaş ce i-a permis să joace personaje extrem de diferite i-a adus actriţei colaborări multiple cu câţiva dintre cei mai importanţi regizori români, de dinainte şi după 1989: Mircea Mureşan (Răscoala şi Baltagul – unde a fost vocea Vitoriei Lipan), Sergiu Nicolaescu (Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte, Pentru patrie, Triunghiul morţii şi 15), Mircea Moldovan (Viforniţa, Pintea, Totul se plăteşte, Expediţia), Maria Callas Dinescu (De bunăvoie şi nesilit de nimeni, Bunicul şi doi delincvenţi minori şi Marele premiu), Malvina Urşianu (Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu şi Liniştea din adâncuri), Mircea Drăgan (Raliul şi Atac în bibliotecă), Cristian Mungiu (Occident şi 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile) sau Călin Peter Netzer (Maria, Medalia de onoare şi Poziţia copilului). Eugenis Bosânceanu a primit, în 2013, Trofeul UCIN 50 de ani.
Ion Truică este considerat unul dintre cei mai prolifici regizori români de animaţie, cu o filmografie ce cuprinde peste 50 de titluri realizate în cadrul Studioului Cinematografic Animafilm. Grafician şi scenograf, regizorul este membru al Uniunii Artiştilor Plastici, al Uniunii Cineaştilor, al Asociaţiei Internaţionale a Filmului de Animaţie şi al UNITER. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. A predat desen, compoziţie, istoria costumului şi teoria scenografiei la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Universitatea „Hyperion” din Bucureşti şi UNATC. Începând cu 1968, a avut numeroase expoziţii de grafică şi scenografie la Bucureşti, Iaşi, Annecy, Lund, Leipzig. 
Pe lângă o selecţie în competiţia de la Cannes cu scurtmetrajul Hidalgo (1976), Ion Truică are în palmares premii la Berlin, Veneţia şi Teheran. Cel mai recent film al său, Obeliscul (2014, pe un scenariu co-scris cu Laurenţiu Damian şi inspirat de poezia omonimă a lui Geo Bogza) a fost prezentat în avanpremieră la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est (care i-a  acordat Premiul de Excelenţă în 2008), în programul Ziua Filmului Românesc din 2014. 
Cea de-a noua ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti - Sala Studio şi va fi transmisă în direct pe TVR2 şi online pe www.premiilegopo.ro şi www.tvrplus.ro 
Gala Premiilor Gopo 2015 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Babel Communications, Primăriei Municipiului Bucureşti prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti. Teatrul Naţional Bucureşti I.L.Caragiale este co-organizator, iar TVR 2 este co-producător. 
Detalii: www.premiilegopo.ro / facebook

 
 
 


Tags: eugenia bosanceanu, ion truica, premiile gopo 2015

Comments: