Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



NexT 2017


     Anul acesta, Festivalul Internațional de Film NexT a schimbat sezonul și s-a desfășurat în iunie, nu în aprilie, ca până acum, ceea ce a permis o nouă structură și evenimente speciale, ca Filme în cartier, cu proiecții în cinematografe abandonate din cartierele bucureștene.
     În deschiderea celei de-a 11-a ediții, Ada Solomon a confirmat ceea ce anunțase anul trecut, și anume că Yvonne Irimescu este director executiv al festivalului, ea păstrând statutul de președintă a Societății Culturale Next, pe care a fondat-o în 2006, în memoria celor doi cineaști dispăruți într-un accident – Cristian Nemescu și Andrei Toncu.
     Festivalul NexT a avut prima ediție în 2007 și a promovat tineri cineaști, competiția fiind dedicată scurtmetrajelor și mediu-metrajelor. În cele 11 ediții, la care au fost selecționeri Andrei Gorzo, Irina Trocan, Andrei Rus, iar acum Oana Ghera și Massimiliano Narduli, pentru mulți cineaști alegerea filmului pe lista scurtă a fost la fel de onorantă ca un premiu. NexT a căpătat amploare prin mulțimea de secțiuni în afara competiției: Arthouse Shorts și European Film Academy: Short Matters!, NexT Generation 2017: „Raw” și „The Human Surge”, NexT 11 Sound și NexT Live SoundTrack, LGBT, NexT Is Feminist și Parables of Today.
     Cea mai interesantă propunere de program alternativ este NexT în cartier, menită să atragă atenția asupra stării în care se află cinematografele de la margine de București. La fel și proiecțiile în aer liber din Grădina Botanică sau Parcul Tineretului.
     Pentru profesioniștii din industrie au fost organizate două evenimente, ambele desfășurate la Institutul Francez. Primul a fost dezbaterea despre producția de film, cu Andrei Rus, Oana Radu, Oana Iancu, Tudor Christian Jurgiu, Cătălin Cristuțiu, Ada Solomon. Al doilea a fost un workshop cu Paul Negoescu, moderat de Andrei Rus.
     La gala de premiere, filmul The Disco Shines / Discoteca strălucește, o coproducție Turcia-Spania, semnată de regizorul Chema García Ibarra, a câștigat Trofeul NexT 2017. Premiul ”Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie și Premiul ”Andrei Toncu” pentru cel mai bun sound design au fost acordate de către Uniunea Cineaștilor din România și au fost câștigate de Ico Costa (Portugalia) și Hans Appelqvist(Suedia).
     Cel mai bun film românesc, premiat de Institutul Cultural Român, a fost Prima noapte, regizat de Andrei Tănase, iar Ana-Maria Comănescu a primit Premiul publicului pentru film românesc cu scurtmetrajul Pipa, sexul și omleta.

Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Photo Gallery


Video Gallery:

Tags: ada solomon, next film festival 2017, societatea culturala next, yvonne irimescu

Comments: