Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Marin Moraru – Premiul de Excelenţă la TIFF 2015


Actorul Marin Moraru va fi distins cu Premiul de Excelenţă la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie).

Trofeul îi va fi decernat sâmbătă, 6 iunie, la gala de închidere de la Teatrul Naţional din Cluj.
Spectatorii TIFF vor avea ocazia să îl (re)vadă pe marele actor, alături de Toma Caragiu şi Octavian Cotescu, într-unul dintre cele mai renumite roluri ale sale, în comedia Operaţiunea Monstrul (1976), regizată de Manole Marcus, după un scenariu de Titus Popovici. În film, un grup de cinci bărbaţi pleacă fără ştirea nevestelor într-o expediţie în Deltă unde, la pescuit şi la vânătoare, ajung în situaţii dintre cele mai neaşteptate. Proiecţia specială, în prezenţa lui Marin Moraru, va avea loc sâmbătă, 6 iunie, ora 14.15, la Cinema Arta.
Din 1971, Marin Moraru joacă pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, având în paralel roluri în peste 20 de filme. Timp de şase ani, a predat actoria la IATC (în prezent UNATC), carieră pe care a abandonat-o în 1980, pentru a se dedica în totalitate celei de la TNB, unde din 2002 este societar de onoare, şi de pe marele ecran. A avut partituri îndelung aplaudate în spectacole celebre, în regia unor nume ca Mihai Măniuţiu, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Ion Cojar, Alexandru Dabija, Sanda Manu, Radu Beligan.
În 2002, Marin Moraru a apărut, alături de Mathieu Kassovitz, Marcel Iureş şi Horaţiu Mălăele în producţia regizată de Costa Gavras, Amen., care a intrat în competiţia pentru Ursul de Aur la Berlin şi a câştigat premiul César pentru scenariu. În 2009, actorul a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene. Parteneri instituţionali: Centrul American, American Film Showcase, The Japan Foundation, Ambasada Israelului în România, Ambasada Republicii Coreea în România, Forumul Cultural Austriac., Ambasada Regală a Norvegiei, Goethe Institut Bucureşti, Centrul Cultural German Cluj, Institutul Francez Bucureşti, Institutul Francez Cluj-Napoca, Ambasada Spaniei în România, Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales, Ambasada Suediei în România, Hungarian Film Fund, Institutul Balassi-Institutul Maghiar din Bucureşti, Delegaţia Valonia- Bruxelles.
Detalii: www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2015 |Instagram.com/tiffromania | Youtube.com | Blog TIFF

 
 
 


Tags: marin moraru, operatiunea monstrul film, tiff 2015, transilvania film festival 2015

Comments: