Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Documentarul “Reţeaua”, proiectat la Parlamentul European


Regizorul Claudiu Mitcu va prezenta în 27 ianuarie, la Parlamentul European, o selecţie de 10 minute din documentarul Reţeaua / The Network.

Proiecţia va avea loc în cadrul evenimentului “Europa Discrepanţelor Medicale” (A Europe of disparities), dezbatere iniţiată de Organizaţia Europeană a Bolnavilor de Cancer. Manifestarea e menită să amplifice un amplu proces de reflecţie cu privire la modul de tratatare a cancerului în spaţiul european. Întâlnirea îşi propune crearea unui grup de lucru, care va elabora un document în care să fie exprimată poziţia oficială legată de inegalităţile în materie de sănătate din Europa. Actul urmează să fie lansat de Parlamentul European în aprilie 2015. 
În România ultimului deceniu, lipsa unor medicamente esenţiale pentru tratamentul cancerului a afectat mii de pacienţi. Deşi, teoretic, statul român le garantează cetăţenilor dreptul la viaţă, mii de bolnavi nu au putut începe tratamentul la timp, l-au început cu întârziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare asupra şanselor lor de supravieţuire. Pentru mulţi dintre ei, ajutorul a venit de la o reţea de anonimi, cunoscută mai târziu ca "Reţeaua Citostaticelor".   
Timp de 5 ani, peste 400 de români care locuiesc în Europa de Vest, rudele lor sau simpli turişti au cumpărat şi adus în România medicamentele necesare pacienţilor aflaţi în impas sau medicilor acestora. Fără vreo recompensă materială, de multe ori chiar pe propria cheltuială. Documentarul Reţeaua urmăreşte drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria şi Ungaria până la pacienţii din România, ne prezintă modul în care reţeaua funcţiona şi pe o parte dintre actorii-cheie ai acesteia. 
Filmul este realizat de Claudiu Mitcu după o investigaţie jurnalistică realizată de Vlad Mixich. 
După proiecţia celor 10 minute din documentarul aflat în faza finală de post-producţie, va avea loc o dezbatere, la care vor participa experţi europeni din domeniul medical, care vor încerca să identifice principalii factori ce duc la inegalităţi în ceea ce priveşte tratarea cancerului la nivelul ţărilor europene. 
Reţeaua este o producţie Parada Film şi WeAreBasca, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu participarea HBO România. Documentarul a fost prezentat în secţiunea Work in progress la Festivalul One World România 2014. La vizionare au participat Claudiu Mitcu şi Vlad Mixich, Ada şi Alexandru Solomon, oameni implicaţi în Reţeaua Citostaticelor.


 
Imagine: Iulia Voicu

Tags: ada solomon, alexandru solomon, claudiu mitcu, documentar romanesc, one world romania 2014, parada film, reteaua, vlad mixich, wearebasca

Comments: