Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Cum va fi cunoscut Banatul la Veneția


Printre cele șapte titluri incluse în secțiunea independentă Settimana della critica a Festivalului la Veneția (2-12 septembrie) se află și unul care sună așa, Banat (Il viaggio) și este vorba chiar despre ceea ce numim noi "fruncea" țării.

     Cineastul italian Adriano Valerio, fost elev al celebrului Marco  Bellocchio, după o mențiune la Cannes, în 2013, pentru scurtmetrajul 37º 4 S și Premiul special Nastro d argento - 2014, a ales pentru debutul său în lungmetraj un subiect al cărui loc de acțiune este Banatul nostru. Acolo i se oferă un loc de muncă (se mai întâmplă și asta) agronomului Ivo, acolo trăiește o poveste de iubire.
Regizorul Adriano Valerio despre film: ”Este o poveste despre emigrarea din Italia către România, de fapt o poveste de dragoste. Ca să găsească de lucru, dar și fericirea, mulți italieni pleacă în alte țări. M-a inspirat povestea adevărată a unui prieten care a venit în Banat.” 
Banat / Il Viaggio îi are în rolurile principale pe Edoardo Gabbriellini, Elena Radonicich, iar Piera Degli Esposti și Ștefan Velniciuc interpretează rolurile cheie ale poveștii filmului în Italia, respectiv în România
Filmările au fost realizate la începutul acestui an, scene importante fiind turnate în România la Voinești (Târgoviște) și la malul Mării Negre. Banat este o producţie a Movimento Film, cu Rai Cinema. Este coprodus cu Ars Digital, din Bulgaria, Kt Film & Media din Macedonia, Parada Film în coproducție cu Hi Film, din partea României.
La finanțarea românească a filmului au contribuit: Centrul Național al Cinematografiei, Fiat și Toortitzi. 
Filmul are coproducători din Bulgaria, Macedonia și, din România, pe Ada Solomon, ceea ce explică prezența pe generic a multor conaționali: actorul Ștefan Velniciuc, Cătălin Cristuțiu care a asigurat montajul, scenograful Adrian Cristea. Amintim că, în 2012, Paul Negoescu a concurat în cadrul aceleiași secțiuni Settimana...cu  filmul O lună în Thailanda. S-ar părea că la Veneția numai criticii ne iubesc.

.
 


Tags: ada solomon, adriano valerio, banat film, catalin cristutiu, stefan velniciuc, venetia film festival 2015

Comments: