Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



CineBucurești: Unde sunt cinematografele de altădată?


     În anii ’20, 1920, Bucureștiul avea străzi nămoloase pentru căruțe la periferie, dar și săli de cinema în centru. În 1912 se inaugura Cinema Clasic, devenit Cinema Capitol. Tot în 1912 avea loc premiera peliculei Independența României, regizată de Grigore Brezeanu. Societatea cosmopolită a Capitalei evolua după model franțuzesc.
     După o suta de ani, în București și în țară mai sunt câteva cinematografe de artă, cele mai multe săli aflându-se în centre comerciale. Filmele românești dispar repede din program, iar succesul de box office înseamnă acum peste 100.000 de spectatori. Rețeaua de cinematografe este ”o pisică moartă”, pe care autoritățile o aruncă în curtea altuia. Toată lumea constată numărul jenant de mic al sălilor funcționale și starea precară în care se află. Puține și izolate sunt inițiativele de refacere și modernizare a ceea ce încă există. Uniunea Cineaștilor din România, de exemplu, este în curs de finalizare a lucrărilor la Cinema Corso.
     CineBucurești este o imagine de ansamblu a ceea ce a fost / rămas din tradiția culturală a sălii de cinema. Arhitectele Mihaela Pelteacu și Daniela Maria Puia au cartografiat și documentat într-o expoziție starea actuală a cinematografelor din București. Am publicat și noi prezentări speciale pentru Cinema Scala și Cinema Studio, iar seria va continua.
     Proiectul ”CineBucurești” a fost prezentat și dezbătut în conferința organizată la Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu, unde au vorbit Carmen Secăreanu și Alina Pelteacu, manageri de proiect, arhitect Mihaela Pelteacu, prof.univ.dr. Dana Duma, prof.univ.dr. Manuela Cernat, prof.univ.dr. Laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor din România, criticul de film Marian Țuțui, Adrian Mironescu, director RADEF.
     ”CineBucurești – 100 de ani de modernitate” este un proiect al Asociației ProCultura, împreună cu Administrația Fondului Cultural Național, Muzeul Municipiului București, Uniunea Arhitecților din România, Uniunea Cineaștilor din România, România Film și Arhiva Națională de Filme.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu

Tags: asociatia pro cultura, muzeul municipiului bucuresti, proiect cinebucuresti 2017, salile de cinema din bucuresti, uniunea arhitectilor din romania, uniunea cineastilor din romania

Comments: