Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Avanpremiere online pe kino-maidanul One World Romania 2015


În săptămâna dinaintea festivalului, One World România, alături de Doc Alliance, prezintă, în avanpremieră, 5 dintre filmele celei de-a opta ediţii.

Pentru al treilea an consecutiv, filmele vor fi disponibile gratuit pentru vizionare pe site-ul www.dafilms.com. Din selectia 2015 au fost alese Vitosha, Waiting for August, Naked Island, The Serbian Lawyer  şi Outside
Prezentat în secţiunea „Războaie contra naturii”, documentarul bulgar Vitosha spune o poveste familiară pentru multe ţări post-comuniste. Vitosha - cel mai mare parc natural bulgar - se află periculos de aproape de Sofia, şi, mai ales, de interesele dezvoltatorilor şi politicienilor locali. Manevrele acestora au declanşat proteste de stradă de o asemănare izbitoare cu cele împotriva exploatărilor de la Roşia Montană din aceeaşi perioadă, de la Bucureşti. Vitosha poate fi vizionat online.
Documentarul super-premiat al Teodorei Ana MihaiWaiting for August, va fi prezentat în secţiunea „Adulţi de nevoie”. Filmul este un portret sensibil al Georgianei, care încă nu împlinise 15 ani la data filmării. După ce mama sa pleacă la muncă în străinătate, Georgiana trebuie să se transforme în “capul familiei”, având singură grijă de cei şase fraţi. Waiting for August poate fi vizionat online.
Documentarul Naked Island din secţiunea “Traume” este construit, de asemenea, în jurul unei poveşti de familie. Pentru regizoare, filmul reprezintă un prim pas spre a înţelege trecutul ascuns al bunicului său, încarcerat pe o insulă, într-un lagăr de concentrare din anii 50. O familie care încă nu-şi revine din traumele trecutului, o privire diferită asupra regimului lui Tito din Iugoslavia, considerat o oază de libertate în fostul bloc sovietic. Naked Island poate fi vizionat online.
Istoria controversată a Peninsulei Balcanice este şi subiectul celui de-al patrulea documentar – The Serbian Lawyer. Filmul îl are în centru pe tânărul avocat care l-a apărat la Haga pe Radovan Karadzic, temutul criminal de razboi. Marko este loial principiului de bază al legii – oricine are dreptul la apărare. Dar acest proces extrem de mediatizat şi încărcat de emoţie determină viitorul avocatului şi îi influenţează viaţa personală. The Serbian Lawyer poate fi vizionat online.
În documentarul Outside regizorul Andrei Schwartz îl reîntâlneşte pe protagonistul filmului sau precedent, Jailbirds, care a fost condamnat la 21 de ani de detenţie. De data aceasta, însă, cei doi se întâlnesc într-o situaţie complet nouă – după eliberarea din închisoare. Cum se va încheia această călătorie către lumea liberă? Outside poate fi vizionat online
A mai rămas doar o săptămână până la deschiderea oficială a festivalului One World Romania. 
One World România este un festival organizat de Asociaţia One World România & Centrul Ceh Bucureşti, în parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. 
Evenimentul este susţinut de Uniunea Cineaştilor din România, Fundaţia ERSTE, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, RoAid - Programul Romaniei de Cooperare pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti. 
Partenerii One World România sunt Ambasada Republicii Cehe în România, Institutul Francez din România, Ambasada Franţei în România, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Ambasada Statelor Unite ale Americii în Bucureşti, Fundaţia Raţiu din Marea Britanie, Goethe-Institut Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Regala a Danemarcei, Ambasada Finlandei în România, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Ambasada Elveţiei în România, British Council România, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Abis, DocuMentor, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Frontline Club Bucureşti, CEZ România. 
Detalii: www.oneworld.ro / facebook

 
 


Tags: avanpremiere online one world romania, documentare, documentare despre drepturile omului, one world romania 2015, waiting for august

Comments: