REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Valeria Seciu


  • Actriță
  • Născut(ă): 01.08.1939 la București
Absolventă a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale" (promoția 1964, clasa Octavian Cotescu). Debut pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti cu rolul Veronicăi Micle din dramatizarea intitulată "Eminescu", în regia lui Sică Alexandrescu. Din 1978 face parte din colectivul Teatrului Mic. În 1990, înființează Teatrul Levant. 
Teatrul îi oferă cele mai importante realizări din carieră şi, evident, cele mai mari satisfacţii. Blonahova din "Barbarii", Margareta din "Maestrul şi Margareta", Margueritte Gautier din "Doamna cu camelii" sunt doar câteva dintre creaţiile sale de neuitat. Deşi o solicită adesea începând din 1964, filmul este pentru ea mult mai puţin ofertant şi nici unul dintre rolurile jucate pe ecran nu sunt pe măsura sensibilităţii şi vibraţiei sale interioare. "Creaţiile sale aparţin deopotrivă pământului şi abisului, eroinele sale scrutează zone  psihologice dintre cele mai delicate şi sinuoase,  personajul vorbeşte mult prin tăceri şi ştie să exprime atât de mult fără ajutorul cuvintelor atunci când ar avea atâtea de spus. Femeia care ştie să primească  în plin loviturile soartei - acesta este prototipul feminin care convine în cea mai mare măsură talentului unei actriţe îmbinând delicateţea cu tragismul, duioşia cu drama." (Cornel Cristian, Magazin estival Cinema 1984).
"Face parte din categoria actorilor stăpâniţi de aspiraţia spre perfecţiune. Nu lasă niciodată loc la jumătăţi de sentiment, de ton sau de trăire. Întotdeauna vrea să dea maximum din ceea ce poate da. Şi ea poate da mult, mult mai mult decât o solicită de obicei rolurile de film. Preaplinul ei sufletesc şi ideatic îşi află arar persoanje pe măsură. Dar indiferent de partitură, Valeria Seciu se dăruieşte total aşa cum numai marilor actori le stă în putere." (Nicu Stan, Cinema februarie 1986)

Trivia

  • Soția actorului Octavian Cotescu. Fiul lor, Alexandru Cotescu, născut în 1968, este călugăr la Muntele Athos, cu numele Monahul Daniil.