REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Alexandru Tatos


 • Regizor, scenarist, actor
 • Născut(ă): 09.03.1937 la Bucureşti
 • Decedat(ă): 31.01.1990 la Bucureşti

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale", secţia Regie de teatru (promoţia 1970, clasa Ion Olteanu). După absolvire are două oferte de angajare ca regizor de teatru: la Timişoara şi la Televiziune. Nici una dintre ele nu se concretizează şi va lucra toată viaţa ca freelancer, la început în diferite teatre din Bucureşti şi din ţară, şi apoi în cinematografie.
„Prin anii șaizeci ai secolului trecut, în IATC-ul din acea perioadă, la clasa maestrului Ion Olteanu, clasă robustă și echilibrată prin diversitatea și consistența studenților, se detașa prin finețe, prin rafinament și modestie, vocea distinctă a personalității lui Alexandru Tatos. (...)
Alexandru Tatos își construia opera cu migală, cu minuție și cu măestria unui bijutier. Vocea lui nu era strigăt, era șoaptă, șoapta care cuprindea în ea strigătul înăbușit al revoltei, al mâniei, al acuzei. Nu a suportat niciodată mistificarea. Credea că tot ce este mizer, degradant, demagogic trebuie să dispară. Gândea cu profunzimea și noblețea unui erou romantic...
Apoi au venit filmele... Cele zece filme pe care le vedem și astăzi cu bucuria pătrunderii prin ele, într-o susbstanță umană în care dialogul și comuniunea întăresc verticalitatea ființei.” (Alexa Visarion, Prefață volum „Teatrul, dragostea dintâi”)


Trivia

 • Filmul lui Secvențe este pe locul 5 în clasamentul Cele mai bune 10 filme românești din toate timpurile, realizat în 2008 de către 40 de critici de film.
 • În 1965, incitat de prietenul său, Dan Piţa, se prezintă la concursul de admitere la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică. Reuşeşte la secţia regie de teatru (clasa Ion Olteanu) pe care o absolvă în 1970.
 • Debutează ca regizor de teatru în 1970 cu piesa „Zamolxe” la Teatrul din Sibiu
 • În 1974, împreună cu Dan Piţa, realizează primele 6 episoade din serialul TV Un august în flăcări
 • Mere roşii este primul său film de ficţiune pentru marele ecran
 • Căsătorit de trei ori: Marina, Anca Ionescu (din 1981), Liana Molnar (1986-până la moarte)
 • În 1994, apare la editura Albatros volumul postum ”Paginile de jurnal”, publicat de Liana Molnar-Tatos,soția cineastului. În 2010 jurnalul a fost reeditat de Nemira - vezi Cinetipar.   
 • Bustul lui Tatos sculptat de Grigore Minea se află din 2003 în scuarul de lângă strada Salcâmilor unde a locuit toată viaţa regizorul.
 • La ediția din 2014 a MECEFF au fost proiectate mai multe filme în cadrul evenimentului ”Medalion Alexandru Tatos”, la care a fost prezentă soția regizorului, Liana Tatos.
 • În 2017, la Editura Semne, apar volumele ”Teatrul, dragostea dintâi” și ”Cinema, numai cinema”, îngrijite de Liana Tatos și Cristina Corciovescu.
 • Site alexandrutatos.ro

Alexandru Tatos despre...
...menirea artistului: "Secretul artei şi al artistului este să reuşească să surprindă, să confere unui fapt aparent banal potenţele, semnificaţiile generalizatoare pe care le implică"
...profesia de cineast : "O carieră artistică e ca o cursă de maraton care se încheie odată cu sfârşitul vieţii celui în cauză"
...profesionalism: "Profesionalismul nu este totul la un film. Dacă filmul nu are acea notă aparte, a lui, dacă personajele şi povestea nu ies din tipare şi devin inconfundabile (dar în acelaşi timp general Umane) totul e de pomană. Profesionalismul este o chestiune obligatorie: ca spălatul pe dinţi"
...realitate și ficțiune: .„În fiecare din filmele mele am folosit ciné−verité-ul. De multe ori mizanscena clasică e confundată cu aceasta surprindere pe viu a realităţii. Chiar la filmele mele s-a făcut această confuzie în cronici. Ceea ce înseamnă că uneori „confecţia” sau „convenţia” poate fi tot atât de „reală” ca un ciné-verité. Nu spun un lucru nou când afirm că în cinema realitatea poate fi de multe ori mai adevărată atunci când o plăsmuieşti...” (Cinema, februarie 1982)