REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmVederi din RSR la One World Romania


     În prima jumătate a lunii noiembrie, Asociația One World Romania a pregătit programe variate pentru publicul interesat de film documentar din București, dar și din țară. Între 1 și 4 noiembrie, la festivalul „Culese din Balkani” este un Focus KineDok, între 5 și 11 noiembrie OWR prezintă o nouă selecție de documentare ale Studioului „Alexandru Sahia” și face ultimele pregătiri pentru a cincea ediție a festivalului luna.doc, organizat de One World Romania la Școală.
     Între 5 și 11 noiembrie, One World Romania v-a pregătit o săptămână plină de proiecții și evenimente speciale marca SAHIA VINTAGE. Proiectăm în această toamnă documentare realizate între anii 1950 și 1989 de Studioul „Alexandru Sahia” în cinci cartiere, șase licee și o facultate din București. Încheiem săptămâna Sahia cu o colectă de cărți poștale, fotografii și povești din vacanțele în România Socialistă – pe 10 și 11 noiembrie la Colivia Funky Citizens.
     Prin filmele selectate, Sahia Vintage propune o discuție despre muncă, viață cotidiană și vacanțe în comunism, despre cum au rămas acestea înregistrate pe pelicula documentară, și despre modul în care astăzi - la aproape trei decenii de la căderea regimului comunist - amintirile noastre  întâlnesc, confirmă, sau contrazic aceste filme.
     Cele cinci cartiere bucureștene în care vor putea fi vizionate anul acesta scurtmetrajele de la Studioul Sahia sunt: Cotroceni, Floreasca, Tineretului, Bucureștii Noi și Drumul Taberei, între 5 și 9 noiembrie. Tot în această săptămână, selecția OWR ajunge și în șase licee din oraș: Liceul Teoretic „Dante Aligheri”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Colegiul Național „Ion Creangă”, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Colegiul Național „Matei Basarab”. La Universitatea din București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială va găzdui o proiecție marți, 6 noiembrie la ora 16:00, în Sala de Consiliu.
     Sâmbătă, 10 noiembrie, și duminică, 11 noiembrie, între orele 11:00 și 19:00, are loc o întâlnire la Colivia Funky Citizens, unde echipa OWR va colecta de la public vederi, fotografii și povești de vacanță din perioada României socialiste. Cu permisiunea dumneavoastră, vor scana imaginile și înregistra poveștile pentru o viitoare expoziție online despre vacanțe în socialism. Originalele rămân la dumneavoastră, imaginile scanate și poveștile rămân la OWR pentru a le face cunoscute, pe viitor, unui public interesat de practicile timpului liber în perioada 1950-1980.
     Detalii: Vederi din RSR
(02.11.2018)

Cuvinte cheie: documentare romanesti, one world romania, sahia vintage 5, studioul cinematografic alexandru sahia, vederi din rsr

Opinii: