REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMeet, Point & Shoot Brașov: atelierul de documentar pentru adolescenți români și ucrainieni


„Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania revin anul acesta cu o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Brașov, Oradea, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.
Până pe 28 septembrie sunt deschise înscrierile pentru atelierul din Brașov, care se va desfășura în perioada 16 – 20 octombrie la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, cu sprijinul co-organizatorului local Asociația Culturală Artburg. Atelierul este coordonat de Ana Gurdiș (regizoare de film documentar) și Andrei Inizian (regizor și scenarist) și este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani.
     Meet, Point & Shoot oferă tinerilor o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic. Programul conceput de traineri aduce în atenția participanților reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale. Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere despre drepturile omului, într-un cadru non-formal. Participanții vor lucra atât individual, cât și în echipe, printr-o serie de exerciții de filmare pe teren și de montaj, care mai apoi sunt puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic.
     Cum se aplică la atelier? În vederea selecției, îi invităm pe cei interesați să completeze în limba engleză formularul: https://forms.gle/xqE3AJ3hYME9Yetg6. Atelierul se va desfășura în limba engleză, dar pe tot parcursul acestuia va fi prezent și un shadow teacher (facilitator) vorbitor de limbă ucraineană. Nu există taxă de înscriere sau de participare. Pentru întrebări legate de aplicație, vă rugăm să ne scrieți pe adresa atelier@oneworld.ro.
     Ana Gurdiș este o regizoare de film documentar originară din Republica Moldova, care în prezent locuiește la București. Deține o diplomă în jurnalism și una în regie de film. A finalizat UNATC în 2021 și tot atunci a debutat cu documentarul „Eva noastră”, despre provocările unei familii cu dizabilități din nordul Moldovei, care și-a avut premiera mondială la TIFF, ulterior a fost proiectat în festivaluri ca ASTRA, DOK.fest München, MOLDOX, DokuBaku și poate fi vizionat pe platformele East Silver Doc și Agora Doc Market. În prezent Ana lucrează la cel de-al doilea lungmetraj documentar și experimentează noi forme de exprimare audio-vizuală. Ana deține o formare de trainer în educație media, obținută în cadrul mai multor ateliere organizate de DW Akademie și este absolventa atelierelor de dezvoltare de film documentar: Talent Nest, East West Talent Lab, Moldox Lab, Transilvania Talent Lab.
     Andrei Inizian este un regizor și scenarist român născut în Brașov, în 1993. Absolvent al UNATC „I. L. Caragiale” București, secția Regie de Film, s-a făcut remarcat prin filmul de Master „Aprilie, vis”, pentru care a fost nominalizat la premiul „Tânără Speranță” din cadrul Premiilor Gopo, ediția 2019. În prezent, se află în post-producție cu cel mai recent scurtmetraj al său și co-produce un proiect independent de film documentar.
     Proiectul este finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
     Atelierele Meet, Point & Shoot fac parte dintr-o serie mai amplă de programe pe care One World Romania le organizează în această toamnă. În afară de ateliere, vor avea loc ediții ale festivalului de film documentar și drepturile omului, cu proiecții și dezbateri, în Oradea (6-8 oct.), Brașov (13-15 oct.) și Timișoara (2-5 nov.). Același subiect al refugiaților va fi și tema principală a dezbaterilor. Mai multe detalii în curând, pe paginile noastre de Facebook și Instagram. Un alt atelier pentru adolescenți va avea loc în București, în februarie 2024.
     ORGANIZATOR Asociația One World Romania CO-ORGANIZATOR LOCAL Asociația Culturală Artburg PROIECT FINANȚAT PRIN Programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile PARTENERI UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Centrul Comunitar „Brașov pentru Ucraina” CATTIA PARTENERI MEDIA NAȚIONALI Radio România Cultural, Libertatea, Agerpres, Zile și Nopți, Scena9, LiterNet, All about Romanian Cinema.ro
 
(15.09.2023)

Cuvinte cheie: meet, point & shoot brasov 2023, meet, point & shoot oradea 2023

Opinii: