REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocuart Fest 2018 anunță selecția oficială


     Festivalul documentarului românesc, Docuart Fest începe în 6 noiembrie cea de-a 7-a ediție care cuprinde proiecții ale celor 28 de filme selectate din peste 100 totale înscrise în competiția documentarelor românești. Selecția oficială a festivalului s-a încheiat, iar filmele intrate în cele trei secțiuni competiționale vor fi proiectate timp de șase zile, în perioada 6-11 noiembrie.
     „Am fost din nou entuziasmată de calitatea filmelor studenţeşti care mi-au prilejuit un festin vizual şi tematic. Multă diversitate de gen şi inovaţie formală, personaje captivante, emoţie discretă, dar şi privire revelatoare. Mulţi dintre aceşti debutanţi mi s-au părut deja regizori formaţi”, spune Anca Grădinariu, scenarist și critic de film.
     Cei trei membri ai juriului de preselecție au fost Anca Grădinariu, Cristi Mărculescu și Max T. Ciorbă (regizor și lector la AMTAP din Chișinău). În urma evaluării lor, 14 filme au ajuns în secțiunea principală, nouă în secțiunea studențească și cinci în secțiunea dedicată documentarului de televiziune.
     Despre filmele selectate în secțiunea documentar TV, criticul de film Cristi Mărculescu spune că „Între reportaj și documentar există demarcații clare, dar și numeroase puncte comune. Televiziunea privilegiază informația, dar poate oferi un festin vizual și prezenta coordonate fundamentale pentru a facilita înțelegerea realității și a altor realități. Selecția Docuart marchează teme istorice (Brașov 1987. Doi ani prea devreme, regizat de Liviu Tofan) și mozaicuri de teme actuale și perene (Etnic road movie, regizat de Curean Dan, Life is a path, de Dinesz Dite) ”. 
     Secțiunile competiționale reunesc documentare de autor ce aparțin regizorilor formați, dar și debutanților. Secțiunea principală cuprinde „filme care ne arată și documentează adevărul de zi cu zi, fenomen ocolit cumva de mulți dintre noi. Mă bucur că filmele selectate în acest an tind să prezinte realitatea brută, într-o formă cât mai artistică pentru a sparge bariere, creiere, nuci! #spargebula”, punctează Max T. Ciorbă.
     În 2018, București Docuart Fest îndeamnă oamenii să vină la documentar și să îndrăznească să iasă din propria bulă – nonficțiunea arată ce se află în exterior. 
     Pe lângă proiecțiile din competiție, festivalul găzduiește o serie de secțiuni necompetiționale, dezbateri și sesiuni de masterclass care vor fi anunțate în curând.
     București Docuart Fest este organizat de asociația Docuart, cofinanțat de CNC (Centrul Național al Cinematografiei) și UCIN (Uniunea Cineaștilor din România).
     Detalii: Festival Docuart
 
Lista celor 28 de filme din secțiunile competiționale:
BDF 2018: secțiunea principală
1. The Wetland, regia: Ioana Mischie
2. Caisă, regia: Alexandru Mavrodineanu
3. Pofiți vă rog!, regia: Szilard Serestely
4. Abandoned Places, regia: József László
5. Rătăciți printe cuvinte, regia: Vera Belocrîs
6. Cutezatorii, regia: Tudor Botezatu
7. ALLEGRETTO, regia: Francesca Della Seta, Teresa Satta, Ionuț Popa
8. Materie și gest, regia: Diana Iabrasu
9. Eu sunt Hercule, regia: Marius Iacob
10. Virgo, regia: Vlad Sacaleanu, Lise Hendrix
11. Ceasornicar, regia: Vladimir Lipartia
12. Sub aripa Silviei, regia: Aleksandra Petrov
13. Oameni şi vaci, regia: Vargyasi Levente, T. Bányai Péter
14. Reșita on film, regia: Bălbărău Andrei Florin
 
BDF 2018: secțiunea studențească
1. Speranţa, regia: Sandra Rad
2. A Christmas story, regia: Andrei Olănescu
3. Circus, regia: Tiberiu Toth
4. Nunta anului, regia: Jozsef Ban
5. Acum, în Deltă, se lasă seară, regia: Andrei Tache Codreanu
6. Turn that frown upside down, regia: Diana Zaharia
7. Marie, regia: Letiția Popa
8. Tatăl meu, Imre, regia: Andreea Știliuc
9. All or nothing, regia: Valentin Anghel
 
BDF 2018: secțiunea dedicată documentarului TV
1. Life is a path, regia: Dinesz Dite
2. Brașov 1987. Doi ani prea devreme, regia: Liviu Tofan
3. Toarcla, regia: Cornel Mihalache
4. Etnic road movie, regia: Curean Dan
5. Povestea unui om extraordinar, regia: Diana Deleanu
 
(08.10.2018)

Cuvinte cheie: anca gradinariu, cristi marculescu, docuart fest 2018, documentare romanesti, festival de film documentar bucuresti, max t ciorba

Opinii: