REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Muntele Magic”, de Anca Damian, premieră la Karlovy Vary


Filmul Muntele Magic, un documentar de animație semnat de Anca Damian, are prima proiecție în cadrul Selecției Oficiale de la Karlovy Vary miercuri, 8 iulie la ora 17:00 (Grand Hall).

Pe durata festivalului, producția româno-polonezo-franceză mai are alte două proiecții:  joi, 9 iulie la ora 10:00 (Pupp) și sâmbătă 11 iulie, ora 10:30 (Drahomira Cinema).
Echipa filmului este prezentă la festival și participă la întâlnirea cu publicul după proiecțiile oficiale. 
La Karlovy Vary, Anca Damian intră în competiție cu Dietrich Brüggemann (Heil), François Péloquin (The Sound of Trees), Peter Brunnel (Those Who Fall Have Wings) sau Visar Morina (Babai).
România este reprezentată anul acesta și de filmele Box, semnat de Florin Șerban, în competiție, și Lumea e a mea, al lui Nicolae Constantin Tănase, în cadrul East is West. Proiecții în afara competiției au filmele Aferim!, de Radu Jude, și Comoara, de Corneliu Porumboiu. 
Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary (3-11 iulie) este cel mai mare festival de film din Europa de Est și se află anul acesta la cea de-a 50-a ediție. Este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de clasă A din Europa, în fiecare an line-up-ul festivalului numărând peste 200 de filme din toată lumea. 
Muntele Magic face parte, împreună cu filmul Crulic - drumul spre dincolo, dintr-o trilogie despre eroism, nuanțând raportul individului cu istoria prin perspectiva morții și a faptelor sale. Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie și film, Muntele Magic prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris, un ‚cavaler rătăcitor’, pierdut în secolul al XX-lea ale cărui origini sunt adânc înrădăcinate în istoria omenirii. A vrut să dea un sens vieţii sale luptând împotriva ‚răului’. Pentru el, moartea este singura măsură pentru faptele eroice.
Artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc unde a ridicat un steag al solidarității cu poporul afgan. Dușman declarat al bolșevismului, în timpul invaziei sovietice în Afganistan, el luptă alături de comandantul Massoud. Adam Jacek moare in 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit.
De-a lungul vieții sale, Adam Jacek Winkler s-a hrănit cu multe încercări artistice, deși el însuși şi-a distrus marea majoritate a operelor create. Desenele și picturile naive care i-au supravieţuit ne oferă o lectură inedită asupra existenței sale. Aceste tablouri, fotografiile făcute de el însuși în Afganistan, au fost o mare sursă de inspirație pentru Muntele Magic. O mare parte dintre ele au fost utilizate în film.
Muntele Magic este, la fel ca viaţa lui Adam Jaceck Winkler, un film comic, poetic, cinic, amuzant şi tragic, oferind o serie de emoţii complexe şi valori arhetipale care se regăsesc în esenţa umanităţii.
Părțile animate din film au fost lucrate în două studiouri din România, Abis și DSG, și într-un studio în Polonia, echipele fiind formate din Theodore Ushev, Sergiu Negulici, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Tomek Ducki. Muzica originală este semnată de Alexandru Bălănescu. Filmul este o coproducţie România (Aparte Film) - Franța (Arizona Production) - Polonia (Filmograf) și se bucură de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Cinema du Monde și Polish Film Institute având un buget de producție de 865.366 euro.
În 2014 proiectul a fost prezentat în cadrul sesiunii de Proiecte în producție din cadrul Cartoon Movie Lyon, unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de filme de animație din întreaga lume, unde originalitatea producției  a fost primită cu entuziasm. Anul acesta filmul a fost programat și în cadrul proiecțiilor eveniment din selecția oficală a Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy (Franța).
Muntele Magic vine după marele succes pe care l-a avut Crulic – drumul spre dincolo (2011), care a strâns peste 35 premii și un număr impresionant de participări internaţionale (140), la festivaluri de film de prim rang, cum ar fi Locarno, BFI London Film Festival, Pusan sau Annecy. Crulic a fost lansat pe marile ecrane în România precum şi Polonia, Republica Cehă, Slovenia, Franţa, Italia, Germania, Spania, Belgia, Ungaria, Estonia, Argentina sau Canada.
Premiera în România a filmului de animatie Muntele Magic este programată pentru data de 9 octombrie 2015.
Detalii: lamontagnemagique-lefilm.ro / facebook

Cuvinte cheie: anca damian, animatie romaneasca, filme romanesti la karlovy vary 2015, muntele magic film

Opinii: