REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmŞase premiere româneşti la HBO, în 18 decembrie


Cinci scurtmetraje şi un documentar noi sunt în programul HBO, toate cu premiera în 18 decembrie.

Scurtmetrajul Arta (2014), regizat de Adrian Sitaru şi produs de 4Proof Film, a fost premiat de curând cu Prix Format Court la Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur. După o sesiune de casting, doi cineaşti găsesc o fată de 14 ani care este vedeta perfectă pentru noul lor film. Acum trebuie să o convingă pe mama reticentă să-i permită fiicei să joace rolul unei fetiţe abuzate sexual. Ceea ce urmează este o lecţie inteligentă despre abuzurile şi sacrificiile făcute în numele artei. În distribuţie sunt Emanuel Pârvu, Andrei Rus, Ioana Abur. 
Captivi de Crăciun este un mediumetraj regizat de Iulia Rugină în 2010. Mădălina Ghiţescu, Ozana Oancea, Cristian Popa, Bogdan Dumitrache, Constantin Cojocaru joacă în această poveste cu personaje care nu se cunosc, dar sunt obligate să petreacă ajunul Crăciunului împreună într-o mică gară de provincie, unde aşteaptă un tren blocat în zăpadă la mulţi kilometri depărtare. 
Trei dintre cele cinci scurtmetraje cu premiera în decembrie sunt realizate în cadrul Omnibusului „Actori în spatele camerei” de la Festivalul Anonimul 2013, sunt filmate în Delta Dunării şi produse de Saga Film. 
Kazimir (2013), regizat de Dorian Boguţă, premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la Dracula Film Festival 2014, îi are în distribuţie pe Ion Rusu, Elias Ferkin, Iulia Verdeş, Alexandru Papadopol. Într-un sat izolat din Delta Dunării, diaconul Kazimir îşi foloseşte puterile misterioase ca să-i vindece pe localnici de problemele de sănătate. Dar nopţile nu sunt liniştite pentru Kazimir. 
Al patrulea scurtmetraj cu premiera în 18 decembrie e Retur (2013), regizat de Emanuel Pârvu, cu o distribuţie impresionantă, din care fac parte Dorina Lazăr, Constantin Cojocaru, Andi Vasluianu, Anca Sigartău, Mircea Andreescu. În Delta Dunării, oamenii încă se lasă conduşi de reguli arhaice. Membrii unei familii din Sfântu Gheorghe se hotărăsc să ignore cererea preoţilor de a nu dezgropa morţii, gândindu-se că trebuie să respecte obiceiul de a spăla oasele după 10 ani. 
Al treilea scurtmetraj din omnibus este Un duet (2013), regizat de Andi Vasluianu, cu Ionuţ Crişan şi Mihai Calotă. Un actor şi un scenarist încep să vorbească despre proiectele lor profesionale şi sfârşesc prin a-şi împărtăşi sentimentele şi frustrările. Sunt beţi, aşa încât reuşesc cu greu să se concentreze. 
Altă premieră a zilei este documentarul Toto şi surorile lui (2014), regizat de Alexander Nanau şi produs de Strada Film şi HBO. Filmul are numeroase premii la mai multe festivaluri din acest an. Totonel (10 ani) şi surorile lui mai mari, Andreea (14 ani) şi Ana (17 ani), aşteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Fiecare dintre ei învaţă cum să supravieţuiască pe cont propriu, sperând că familia se va reuni. Documentarul va fi difuzat şi în 21 şi 30 decembrie. 
Rămâne în programul lunii decembrie documentarul Paşaport de Germania, regizat de Răzvan Georgescu şi produs de Hi Film, Februar Film şi HBO, care a avut premiera în noiembrie
Două lungmetraje româneşti sunt de mai mult timp în grila HBO: Déjà vu (2013), regizat de Dan Chişu, o producţie DaKino Film cu Ioana Flora, Dan Chişu şi Mirela Oprişor, şi La limita de jos a cerului (2013), regizat de Igor Cobileanski şi produs de Saga Film, cu Igor Babiac, Sergiu Voloc, Ela Ionescu, Igor Caras-Romanov, Angela Ciobanu. 
Co-producţie olandezo-română, filmul A Long Story/Marea Neagră (2013), regizat de Jorien van Nes, este o poveste dramatică ce se petrece în cele două ţări. În distribuţie sunt actorii Raymond Thiry, Ioana Flora, Victor Copariu, Alina Berzunţeanu, Andi Vasluianu. 
Tot în 2013 este realizat şi documentarul Anul Dragonului, regizat de Adina Popescu şi Iulian Manuel Ghervas şi produs de HBO Europe, pe care îl putem vedea şi în decembrie.  
Detalii: www.hbo.ro

Cuvinte cheie: arta, captivi de craciun, kazimir, program hbo decembrie, retur, scurtmetraje romanesti, toto si surorile lui, un duet

Opinii: