REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocuart şi “Baricada Culturală”


"Baricada Culturală" (9 noiembrie - 22 decembrie) este un proiect realizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart.

     Un sfert de veac de la revoluţie e marcat prin difuzarea unor documentare în regim live streaming pe platforma online a Radio România Cultural (RRC). 
Filmele vor putea fi urmărite pe site, începând cu ora 22:00, într-un interval de două ore. Filmele difuzate pe site-ul RRC sunt anunţate pe pagina de facebook a Docuart, faceboom.com/docuart, dar şi pe canalele de comunicare ale postului de radio. 

La 25 de ani de la revoluţie, "Baricada Culturală" oferă şansa cunoaşterii şi înţelegerii istoriei recente prin intermediul artei cinematografice. Filmul documentar, care excelează prin potenţialul de informare, este o cale pentru schimbare, la nivelul conştiinţei oamenilor. 
“Mă bucur ca Radio Romania Cultural este singurul post de radio din România care le aminteşte oamenilor despre comunism, fără să răspundă la întrebări devenite clişee. “Baricada Culturală” îi va face pe români să înţeleagă singuri ce s-a întâmplat vreme de 50 de ani în România, fără să condamne şi mai ales fără să tragă concluzii”, spune Radu Croitoru, manager Radio România Cultural. 
Docuart îi aduce pe “Baricada Culturală” pe cineaştii români. Aproape douăzeci dintre documentarele realizate pe tema trecutului gri al României sunt oferite de Asociaţia Docuart. Realizatorii celor 20 de filme au răspuns pozitiv iniţiativei, sprijinind proiectul care vrea să aducă aproape de oameni poveşti adevărate, rar rostite, din istoria naţională. 
Detalii: www.radioromaniacultural.ro /  www.docuart.ro / facebook


Lista filmelor difuzate de RRC prin Docuart:
Piaţa Universităţii, regia Sorin Ilieşiu, Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile
Condamnaţi la fericire, Dinu Tănase
Marele jaf comunist, regia Alexandru Solomon
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, regia Andrei Ujică
Mama Ghiţa, regia  Diana Deleanu
Coreea de nord, nimic de invidiat, regia Adelin Petrișor
Născuţi la comandă: Decreţeii, regia Florin Iepan
Ceauşescu şi poporul, regia Răzvan Butaru
8 martie, regia Alexandru Belc
În spatele cortinei, regia Bogdan Mustaţă
Afacerea Tănase, regia Ionuţ Teianu
Pădurea, regia Siniša Dragin
Fenomenul Piteşti - Demascarea, regia Nicolae Mărgineanu
Sibiu ’89, regia Octavian Repede
Stremţ ’89, regia: Anda Puşcaş şi Dragoş Dulea
Memoria Vie a Profesorilor Universitari din Cluj-Napoca, regia Silvia Pintea
Videogramele unei revoluţii, regizor Harun Farocki şi Andrei Ujică
 
 
 


Cuvinte cheie: 25 de ani de la caderea zidului berlinului, 25 de ani de la revolutia din romania, baricada culturala, docuart fest, documentare online, documentare romanesti, radio romania cultural

Opinii: