REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLes Films de Cannes à Bucarest: proiecţii suplimentare în noiembrie


Les Films de Cannes à Bucarest (24 - 30 octombrie) a adus peste 14.000 de spectatori la proiecţii şi dezbateri, organizate la Cinema Studio, Patria şi Cinema Elvira Popescu.

Săli arhipline, proiecţii de seară cu casa închisă, Q&A-uri cu invitaţi speciali, workshop-uri şi o gală de închidere inedită, pentru oameni şi câini, au marcat ediţia de anul acesta. 
La cererea publicului, în luna noiembrie, va fi programat un weekend cu proiecţii suplimentare ale unor filme din festival. 
Spectatorii au avut ocazia să vizioneze, în premieră, circa 30 de titluri de la ediţia din primăvară a Festivalului de la Cannes. Printre ele, peliculele distinse cu marile premii: Winter Sleep (Palme d’Or), Leviathan (Premiul pentru scenariu), Foxcatcher (Premiul de regie), Adieu au langage (Premiul Juriului), Le Meraviglie (Marele Premiu), Maps to the Stars (Premiul pentru interpretare feminină – Julianne Moore), Mr. Turner (Premiul pentru interpretare masculină – Timothy Spall), White God (Premiul Un Certain Regard), The Tribe (Marele Premiu Semaine de la Critique), Les Combattants (Marele Premiu Quinzaine des Réalisateurs). 
Les Films de Cannes à Bucarest s-a deschis oficial cu premiera dramei de război The Search, în prezenţa actriţei Bérénice Bejo şi a regizorului Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru The Artist, şi s-a încheiat la Cinema Patria, cu un eveniment inedit – o proiecţie pentru oameni şi câini. Spectatorii au putut urmări premiera peliculei White God/ Oraşul câinilor (r. Kornel Mundruczo), în compania câinilor lor, vedetele serii la panoul festivalului. Regizorul Kornel Mundruczo a stat de vorbă cu publicul la final, prin Skype. 
Alături de Bérénice Bejo şi Michel Hazanavicius, s-au întâlnit cu publicul bucureştean actriţa Jacqueline Bisset, protagonistă în controversatul Welcome to New York, regizorul şi producătorul Radu Mihăileanu, care a prezentat documentarul Caricaturiştii – Infanteriştii democraţiei şi cineastul ucrainean Sergei Loznitsa, autorul documentarului Maidan
Unul dintre cei mai importanţi regizori francezi, Bertrand Tavernier, căruia festivalul i-a dedicat o retrospectivă, a susţinut un masterclass pentru studenţii UNATC şi s-a întâlnit cu o parte din echipa românească a dramei de război Capitaine Conan, filmată aici în 1995. 
Unul dintre cei mai influenţi agenţi de vânzări din Europa, Vincent Maraval (Wild Bunch, Franţa), a vorbit despre distribuţia de film, alături de Cristian Mungiu. Un workshop despre distribuţia producţiilor europene i-a adus la Bucureşti şi pe Jakub Duszynski, co-preşedinte al Europa Distribution şi pe Gábor Böszörményi – fondator şi managing director al Mozinet (Ungaria). Totodată, 20 de studenţi de la Film Factory, şcoala de film a lui Bela Tarr din Sarajevo, au participat la evenimentele celei de-a cincea ediţii. Proiecţiile au fost introduse de tinerii critici de film ai revistei „Film Menu”. 
Ediţia a cincea Les Films de Cannes à Bucarest a fost organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 şi al Institutului Cultural Român. 
Festivalul a beneficiat de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm şi Voodoo Films, Filminute. NexT a prezentat selecţia de scurtmetraje Semaine de la Critique. Festivalul a fost prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului. 
Detalii: www.filmedefestival.ro / facebook

Cuvinte cheie: cinema elvira popescu, cinema patria, cinema studio, cristian mungiu, filme de festival, les films de cannes a bucarest, radu mihaileanu

Opinii: