REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLes Films de Cannes à Bucarest: Filmul-scandal al anului, proiecţie exclusivă


Welcome to New York, controversatul film al lui Abel Ferrara despre fostul şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, va avea proiecţii exclusive în cinema.

Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce în România un film interzis minorilor, din cauza scenelor de sex şi violenţă sexuală, al cărui protagonist este Gérard Depardieu, în rolul lui DS Kahn. Un film controversat, lansat nu în selecţia de la Cannes, ci într-un cort de pe plajă, în timpul festivalului, Welcome to New York e inspirat  de scandalul Dominique Strauss-Kahn, care a fost acuzat de abuz sexual, de către camerista unui hotel din New York. Acesta a respins acuzaţia de abuz, însă a admis că avut „un comportament inadecvat” şi a continuat procesul într-un tribunal civil. Brutal şi nemilos cu personajul său şi cu lumea din care vine, filmul lui Abel Ferrara conţine referinţe directe la scandalul în urma căruia şeful Fondului Monetar Internaţional a demisionat în 2011. 
Filmul a fost refuzat de selectorii de la Cannes şi de anumite canale de distribuţie, care nu au vrut să se asocieze scandalului, motiv pentru care distribuitorii au decis să-l proiecteze într-un cort pe Croisette şi să-l lanseze simultan pe VoD (video on demand). În câteva zile, a fost văzut de peste 120.000 de utilizatori, iar presa a acoperit pe larg subiectul. Gérard Depardieu, care duce la capăt în mod remarcabil un rol dificil, într-un film cu scene groteşti de sex şi consum de droguri, a mărturisit că a fost atras de personaj tocmai pentru că este foarte „neplăcut”. „Incredibila performanţă a lui Gérard Depardieu este cea mai curajoasă provocare a lui Abel Ferrara”, aprecia „Variety”. În rolul soţiei fostului şef FMI, Anne Sinclair, apare actriţa Jaqueline Bisset. Fostul şef al FMI a anunţat că-i dă în judecată pe realizatori, iar soţia a atacat dur filmul. Welcome to New York, distribuit de Independenţa Film, va fi proiectat în premieră în România sâmbătă, 25 octombrie, de la 20.00, la Cinema Patria, şi duminică, de la ora 13.00, la Cinema Studio. 
Recunoscut pentru filmele sale violente, uneori şocante,  precum The Driller Killer (1979), King of New York (1990) sau Bad Lieutenant (1992), regizorul american Abel Ferrara este unul dintre cei mai provocatori cineaşti contemporani. Cinci dintre filmele sale au fost prezentate la Cannes, majoritatea stârnind controverse. Cel mai recent film al său este Pasolini, o dramă biografică despre ultimele zile din viaţa lui Pier Paolo Pasolini, cu Willem Dafoe în rolul principal. 
Pe lângă lungmetrajele anunţate în program, spectatorii vor putea viziona pentru prima dată în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest scurtmetrajele din competiţia secţiunii Semaine de la Critique. Programul este prezentat de Festivalul Internaţional de Film NexT, ca urmare a colaborării, începute în 2007, de NexT cu celebra secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes. Scurtmetrajele vor putea fi urmărite în 24 şi 27 octombrie, la Cinema Elvira Popescu. 
Filmele româneşti prezentate anul acesta în programul Romanian Short Waves, organizat de Asociaţia Secvenţe în Short Film Corner, la Cannes, vor rula la Cinema Studio (27 - 28 octombrie). Printre acestea sunt 12 minute (regia Nicolae Constantin Tănase), Dry Bones (r. Luiza Pârvu), Jurnal #2 (r. Adina Pintilie) şi Brigada Neagră (r. Andrei Teodorescu)
Intrarea la proiecţiile de scurtmetraje este liberă. 
Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 şi 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria şi Cinema Elvira Popescu. 
A cincea ediţie Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 şi al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm şi Voodoo Films, Filminute. NexT prezintă selecţia de scurtmetraje Semaine de la Critique. Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului. 
Detalii: www.filmedefestival.ro / facebook / www.ucin.ro

 


 
 


Cuvinte cheie: cinema elvira popescu, cinema patria, cinema studio, festivalul next, les films de cannes a bucarest, romanian short waves, scurtmetraje romanesti la cannes, welcome to new york

Opinii: