REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLes Films de Cannes à Bucarest: Bérénice Bejo


Nominalizată la Oscar şi Globul de Aur pentru rolul din The Artist, Bérénice Bejo vine la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie).

Va lua parte la premiera filmului The Search, alături de regizorul Michel Hazanavicius. Se va întâlni cu publicul şi cu tinerii actori din România sâmbătă, 25 octombrie, de la 12.00, la Cinema Elvira Popescu. Lansat în competiţia de la Cannes 2014 şi distribuit în România de Independenţa Film, The Search este o dramă, care urmăreşte destinele a patru personaje în războiul din Cecenia. Bejo are rolul unei activiste pentru drepturile omului, care se zbate să atragă atenţia lumii asupra atrocităţilor de acolo. 
Una dintre cele mai în vogă actriţe ale momentului în Franţa, şi nu numai, Bejo are peste 35 de filme în portofoliu, numeroase premii şi nominalizări. Născută în Argentina, dar stabilită în Franţa, după ce familia ei a fugit din ţară din cauza dictaturii, Bérénice Bejo a crescut într-un mediu de cineaşti, tatăl ei fiind regizor. A intrat în atenţia publicului şi a presei cu partitura din Meilleur espoir féminin, regia Gérard Jugnot, pentru care a obţinut o nominalizare la César ca „Tânără speranţă”, în 2000. A urmat succesul cu OSS 117: Le Caire, nid d'espions (2006), o foarte amuzantă parodie a filmelor cu spioni, văzută de  peste 2 milioane de spectatori numai în Franţa şi proiectată la Bucureşti. A fost prima colaborare a trio-ului Michel Hazanavicius - Jean Dujardin - Bérénice Bejo. Recunoaşterea internaţională a venit odată cu The Artist, filmul mut care a dominat galele de premii pe anul 2011  şi care i-a adus nominalizări la Oscar, Globurile de Aur şi BAFTA pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar. Cu simpatica Peppy Miller, o starletă de Hollywood care se adaptează rapid la filmul vorbit, a câştigat şi Trofeul César pentru interpretare feminină în rol secundar.
The Artist, regizat de Michel Hazanavicius şi distribuit de Forum Film, va fi proiectat la festival, cu intrare liberă. 
Performanţa ei în Le Passé, drama iranianului Asghar Farhadi despre o femeie care se confruntă cu propriile alegeri, a fost recompensată cu Premiul de interpretare la Cannes 2013. Cu un an înainte, a fost gazda ceremoniilor de deschidere şi închidere ale Festivalului de la Cannes. Tot în 2012, a primit Premiul „Romy Schneider”, acordat speranţelor feminine din cinema-ul francez. 
Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 şi 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria şi Cinema Elvira Popescu. 
A cincea ediţie Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 şi al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm şi Voodoo Films, Filminute. NexT prezintă selecţia de scurtmetraje Semaine de la Critique. Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului. 
Începând de miercuri, 15 octombrie, au fost puse vânzare primele bilete la proiecţiile Les Films de Cannes à Bucarest. 
Detalii: www.filmedefestival.ro / facebook

 

 


Cuvinte cheie: berenice bejo, cinema elvira popescu, cinema patria, cinema studio, les films de cannes a bucarest, michel hazanavicius, the artist, the search

Opinii: