REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmRoyal College of Art şi Project Worksheep la Anim’est


La cea de-a noua ediţie a festivalului (3 - 12 octombrie), şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

Festivalul de Film de Animaţie Anim’est continuă, în 2014, misiunea de a resuscita animaţia autohtonă. Secţiunilor competitive ale festivalului li se adaugă o serie de ateliere, master class-uri şi programe speciale, dedicate unor şcoli şi festivaluri de profil celebre, precum şi unor animatori cu portofolii consacrate.   
     În 1985, Bob Godfrey şi Richard Taylor, două nume de referinţă în industria animaţiei şi a efectelor speciale, inaugurau secţia de animaţie în cadrul Royal College of Art. Astăzi, programul de doi ani de Master în animaţie al universităţii atrage artişti şi realizatori cu specializări din cele mai diverse – de la ştiinţe şi matematică, la arhitectură, literatură şi comunicare. 
La graniţa dintre film, arte frumoase şi design, secţia de animaţie a Royal College of Art are ca scop întreţinerea unei atmosfere de creativitate şi curiozitate intelectuală. Cererea tot mai mare de specialişti în manipularea imaginii cadru cu cadru în lungmetraj, jocuri şi televiziune le oferă absolvenţilor şanse reale de a lucra după facultate ca regizori, scenarişti, artişti plastici, experţi în efecte speciale, dezvoltatori de aplicaţii, colorişti, specialişti în storyboard, în design de cărţi electronice, în design de personaj, producători şi animatori. Numeroşi absolvenţi aleg să-şi deschidă studiouri personale sau colective şi să colaboreze cu renumite companii de producţie sau galerii de artă din Marea Britanie sau din străinătate, astfel încât peste 90% sunt specialişti de prim rang în domeniul animaţiei. 

Publicul românesc de la Anim’est e invitat să vizioneze două programe de scurtmetraje, ce cuprind filmele de şcoală ale unor animatori cunoscuţi, absolvenţi ai Royal College of Art, între care Jonathan Hodgson,   Ruth Lingford ,  Run Wrake,  Suzie Templeton sau Siri Melchior. Cele două calupuri de scurtmeraje vor fi proiectate vineri, 10 octombrie, la Cinema Elvira Popescu, de la 16.30 şi de la 18.30. 
O prezentare oficială a universităţii Royal College of Art va fi susţinută, în cadrul festivalului, de către Joe King, profesor coordonator al catedrei de animaţie, cu un portofoliu bogat de filme de animaţie şi live-action, şi o expertiză ce se extinde în domenii conexe precum fotografie sau design de sunet. 
Joe King va susţine şi un workshop de animaţie. Timp de 5 zile (6-10 octombrie), sub îndrumarea lui Joe King, 6 tineri cu vârsta de peste 18 ani vor participa la un workshop ce va îmbina mai multe tehnici: desen, fotografie, sunetele oraşului, având ocazia să descompună informaţii temporale şi structurale despre oraş şi să le reconstruiască în cheie proprie. 

     Anul acesta are loc şi a doua ediţie Project Worksheep, cu premiu de 1.000 $, concurs de proiecte de scurtmetraj de animaţie în cadrul căruia animatorii au ocazia să-şi prezinte proiectele în faţa unor profesionişti din domeniu. 5 evaluatori, invitaţi şi organizatori ai festivalului, vor avea misiunea de a oferi feedback util în vederea dezvoltării creative şi tehnice a proiectelor, precum şi de a desemna proiectul cu cel mai mare potenţial dintre cele şase.  Acesta va primi un premiu de 1.000$, oferit de HBO România. În plus, câştigătorul va beneficia de coaching constant în dezvoltarea ulterioară a scurtmetrajului, din partea echipei Animest. Sesiunea de pitching se va desfăşura în data de la 10 octombrie, ora 17, la Re:Animation Hub. 
Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi la Re:Animation Hub. 
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n'est, cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România, Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii. Parteneri instituţionali: Ambasada Americii, Institutul Cultural Român, ArCuB, Japan Foundation, Institutul Francez, Ambasada Danemarcei, Institutul Balassi - Institutul Maghiar, Institutul Polonez, Delegaţia Valonia-Bruxelles. 
Detalii: www.animest.ro / facebook

 
 
 
 


Cuvinte cheie: animatie romaneasca, animest 2014, project worksheep 2014, royal college of art londra

Opinii: