REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmŢări, festivaluri, regizori şi şcoli de film invitate la Timishort 2014


Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort are o ţară invitată - Islanda.


     Pe lângă selecţia de scurtmetraje recent produse pe insula nordică, Timishort va găzdui şi o prezentare a Festivalului Shorts&Docs din Reykjavík
     Secţiunea “Focus on” este dedicată regizorului britanic Antony Hickling, cu o selecţie semnificativă din filmele lui. Carnaval este un scurtmetraj experimental, creat pentru lansarea cărţii “Carnaval”, de Manuel Blanc. Este filmat în întregime pe Super 8. Little Gay Boy are trei părţi, care spun povestea lui Jean-Christophe, o călătorie iniţiatică de la naştere până la re-naşterea finală. Băiatul este fiul unei prostituate şi al unui tată absent. Filmul se apropie de performance art, dans, body art, text şi poezie, foloseşte modul tradiţional de a povesti şi un stil de filmare mai apropiat de experimental. Q.J. este o reinterpretare a filmului classic, din 1927, al lui Carl Theodor Dreyer, Patimile Ioanei d'Arc. Explorează temele sexualităţii şi opresiunii în cadrul unui context contemporan. Scurtmetrajul/poem video PD începe ca un omagiu adus cărţii “Derek Jarman’s Garden”, cu fotografii de Howard Sooley, şi este filmat cu un telefon mobil. 
Tot la Timishort sunt organizate secţiunile „Short Matters!“ şi turneul de scurtmetraje al Academiei Europene de Film. 
     Ca în fiecare an, şcoala de film invitată este UNATC Bucureşti, care aduce cele mai recente scurtmetraje realizate de studenţi. 
Festivalul Internaţional de Film Timishort este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu suportul Primăriei şi al Consiliului Local Timişoara, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timişoara, Ambasada Israelului. 

Cuvinte cheie: festivalul international de film timishort, film studentesc, scurtmetraj romanesc, timishort 2014, unatc

Opinii: