REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMaeştrii Cannes-ului, în premieră la Bucureşti


Filmele regizate de David Cronenberg, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach, Bruno Dumont şi Naomi Kawase sunt în programul Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie).

Spectatorii bucureşteni vor vedea, în premieră în România, la Cinema Patria, Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, câteva dintre cele mai apreciate producţii prezentate la Festivalul de la Cannes din acest an. 
O satiră acidă a Hollywood-ului, Maps to the Stars, al cincilea film cu care David Cronenberg a concurat pentru Palme d’Or, are o distribuţie de invidiat: Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson, Olivia Williams, Sarah Gadon. Cu rolul unei vedete pe final de carieră, torturată de amintirea unei mame abuzive, Moore a câştigat Trofeul de interpretare feminină la Cannes 2014. 
O impresionantă performanţă reuşeşte şi Marion Cotillard, în cel de-al optulea film pe care regizorii belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne îl aduc la Cannes: Deux jours, une nuit, proiectat în premieră la Bucureşti. Deţinători a două trofee Palme d’Or, pentru Rosetta (1995) şi L’Enfant (2005), fraţii Dardenne s-au aflat şi anul acesta printre favoriţi. 
Regizorul britanic Ken Loach, care deţine recordul lansărilor la Cannes cu nu mai puţin de 12 filme în competiţie, dintre care unul premiat cu Palme d’Or - The Wind that Shakes the Barley (2006), revine cu Jimmy’s Hall, în premieră la Bucureşti. Cineastul în vârstă de 78 de ani a anunţat că acesta ar putea fi ultimul său film. 
Cu cinci selecţii la Cannes, dintre care patru în competiţie, regizoarea japoneză Naomi Kawase şi-a câştigat renumele la Cannes, unde a primit Camera d’Or (Suzaku, 1997) şi Marele Premiu (Mogari no Mori, 2007). Cinefilii vor avea şansa să vadă, tot în premieră, Still the Water, drama a doi copii de pe o insulă, un băiat şi o fată, care descoperă împreună ce înseamnă moartea şi dragostea. 
Un moment special în programul Les Films de Cannes à Bucarest este şi premiera unei mini-serii: P'tit Quinquin. Regizată de Bruno Dumont şi proiectată în Quinzaine des Réalisateurs, seria de patru episoade a câte 50 de minute este un fascinant policier burlesc cu actori amatori, o parodie la serialele poliţiste. Bruno Dumont are cinci participări la Cannes, două dintre ele recompensate cu Marele Premiu: Flandres (2006) şi L’Humanité (1999). P'tit Quinquin este realizat pentru canalul franco-german ARTE. 
În România, Independenţa Film va distribui filmele Maps to the Stars (31 octombrie), Deux jours, une nuit (14 noiembrie) şi Jimmy’s Hall (ianuarie 2015). 
Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect iniţiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. A cincea ediţie este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

 Detalii> www.filmedefestival.ro / facebook

 


Cuvinte cheie: cristian mungiu, independenta film, julianne moore, les films de cannes a bucarest, marion cotillard, voodoo films

Opinii: