REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLes Films de Cannes à Bucarest, în octombrie


Leviathan, în regia lui Andrei Zviaghintsev, şi omnibusul Podurile din Sarajevo sunt în programul celei de-a cincea ediţii a evenimentului cinematografic Les Films de Cannes à Bucarest (24 - 30 octombrie), la Cinema Patria, Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

Majoritatea proiecţiilor de seară sunt sold-aut în fiecare an, aşa că trebuie să ne pregătim din vreme pentru zeci de premiere, masterclass-uri, retrospective şi evenimente speciale. 
     Distins cu Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes şi descris, fără rezerve, drept „capodoperă” de către cronicarul de la „The Guardian”, Leviathan va fi proiectat în premieră pentru spectatorii din România, pe 24 octombrie, într-o seară de gală. Filmul lui Andrei Zviaghintev este o incursiune în Rusia contemporană, o ţară în care oamenii simpli se confruntă cu indiferenţa, corupţia şi politica de intimidare a statului. Leviathan, al cărui scenariu, inspirat din întâmplări reale din Rusia, este semnat de regizor şi de Oleg Neghin, nu va putea rula în forma originală în cinematografele ruseşti, din cauza legii care interzice înjurăturile în spaţiul public, impusă de guvernul lui Vladimir Putin. Andrei Zviaghintev a câştigat Leul de Aur la Veneţia în 2003, cu filmul The Return. Au urmat The Banishment, care a concurat la Palme d’Or în 2007, şi Elena, distins cu Premiul Juriului Un Certain Regard în 2011. Leviathan este distribuit în România de Voodoo Films. 
     Un alt film adus în premieră de la Cannes, unde a avut parte de o proiecţie specială, este Bridges of Sarajevo / Podurile din Sarajevo, un film colectiv semnat de 13 regizori, inclusiv de Cristi Puiu, Jean-Luc Godard şi Sergei Loznitsa. Li se alătură Aida Begić, Isild Le Besco, Leonardo di Constanzo, Pedro Costa, Kamen Kalev, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Marc Recha, Angela Schanelec, într-un film care încearcă să recompună imaginea unui oraş şi a unei părţi a Europei care încă se vindecă după Marele Război. Potrivit „Variety”, scurtmetrajul lui Cristi Puiu, numit Das Spektrum Europas, în care doi soţi, interpretaţi de Marian Râlea şi Valeria Seciu, este cel mai amuzant din întregul omnibus. Bridges of Sarajevo este distribuit în România de Digital Cube. 
     Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. În fiecare an, festivalul aduce, în premieră, filmele câştigătoare ale celor mai importante trofee la Cannes. 
A cincea ediţie este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Detalii: www.filmedefestival.ro / facebook


Cuvinte cheie: bridges of sarajevo, cristi puiu, cristian mungiu, les films de cannes a bucarest, leviathan, podurile din sarajevo

Opinii: