REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmProducţii româneşti la Festivalul de Film Istoric de la Râşnov


Cea de-a VI-a ediţie a festivalului (1-10 august) are peste 40 de filme în program, organizate în 3 secţiuni: “Primul Război Mondial”, “Anul 1989” şi “Producţii noi”. Multe dintre ele sunt realizate de cineaşti români.

     Ultima redută (2010) este un documentar realizat de Nicholas Dimăncescu, parte din seria “România în război”, şi cuprinde memoriile bunicului său, Dimitri D. Dimăncescu, ofiţer în armata română în Primul Război Mondial. Toate cele trei documentare din serie au fost produse de Kogainon Films cu sediul în Boston (SUA) şi Bran (România), companie înfiinţată de Nicholas Dimăncescu (1985-2011) în 2007. 
Tot în secţiunea „Primul Război Mondial” sunt incluse documentarele Balcic, mon amour (2005), realizat de Luiza Barcan pentru TVR Cultural şi Francezii şi românii în Marele Război, realizat de Marcela Feraru.  
     La secţiunea „1989” este inclus documentarul 7 zile la Bucureşti (2009), realizat de Marcela Feraru, o coproducţie TVR - ECPAD (Etablissemnet de Comunicatrion et Production Audiovisuelle de la Defance-France), care foloseşte arhivele TVR şi arhiva Armatei franceze (imagini filmate de cameramanul ECPAD care a însoţit misiunea Kouchner la Bucureşti, în decembrie 1989). La această secţiune este şi documentarul Piepturi goale şi buzunare pline (2011), realizat de Cornel Mihalache cu ajutorul imaginilor transmise de TVR în zilele revoluţiei din decembrie 1989 şi al unor interviuri realizate la peste 20 de ani distanţă. Regizorul investighează rolul armatei în evenimentele care au provocat peste 1.000 de morţi în întreaga Românie. 
Documentarul Război pe calea undelor (2007), realizat de Alexandru Solomon,  aduce la lumină istoria postului Radio Europa Liberă, principala sursă de informare pentru publicul român care refuza propagandă comunistă. 
     La secţiunea „Producţii noi” sunt documentare şi filme de ficţiune. Closer to the Moon (2013), regizat de Nae Caranfil, a fost proiectat în seara de deschidere a festivalului. O noutate este şi Culorile (2013, 60 de minute), scris şi regizat de Viorica Meşină, realizat în Republica Moldova cu sprijinul Institutului Cultural Român. Filmul abordează fenomenul violenţei verbale. Relaţia personajelor se schimbă în timp, aşa cum se schimbă culorile când le amesteci.

Un documentar nou este În spatele cortinei (2013), realizat de Bogdan Mustaţă, despre istoria instaurării violente a comunismului în România. Filmul a fost finanţat în procent de 70% de către Comisia Europeană. 
La această secţiune sunt incluse patru documentare realizate de Leontina Vatamanu în Republica Moldova, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Capcana (2009), scris şi regizat de Leontina Vatamanu şi Ion Terguţă, este un documentar despre evenimentele din 7 aprilie 2009 din Republica Moldova, iar Satul în oglindă (1998) este povestea a două sate cu aceeaşi denumire, Rădeni, de pe ambele maluri ale Prutului. Te iubesc, Ion şi Doina (2014) este un film pe care regizoarea îl dedică lui Ion şi Doinei Aldea-Teodorovici. SĂRMAna de pe Prut (2011) este un documentar al Leontinei Vatamanu, de 49 de minute, despre sârma ghimpată de pe Prut, care desparte sate, grădini, cimitire şi oameni.
Tot o producţie din Republica Moldova este şi documentarul Crasna – Un loc pe pământ (2006), realizat de Violeta Gorgos cu sprijinul Institutului Cultural Român, despre muzica românilor din Ucraina. Filmările au fost făcute în satul Crasna din Ucraina, cu participarea interpretei de  muzică populară Maria Iliuţ şi a locuitorilor satului.
Un documentar inedit, care este prezentat în avanpremieră la Râşnov, este U-MOR (2014), realizat de Mihai Pîrcălabu, student la UNATC.  Pîrcălabu propune schiţa de portret al unui grup de oameni care, pe vremea comunismului, au încercat să arate lumii stupiditatea sistemului.
În programul Festivalului de Film Istoric de la Râşnov mai sunt două lungmetraje incluse în secţiunea „Producţii noi”: Nuntă în Basarabia, regizat de Nap Toader, co-producţie România-Moldova, cu sprijinul ICR, şi La limita de jos a cerului, regizat de Igor Cobileanski, realizat în Republica Moldova şi produs de Saga Film.
Detalii: www.ffir.ro  / facebook
 


Cuvinte cheie: closer to the moon, documentar romanesc, festivalul de film istoric rasnov, film romanesc, la limita de jos a cerului, nunta in basarabia

Opinii: