REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMillo Simulov şi Elefanţii coloraţi


     Între filme cu buget mic şi proiecte în dezvoltare, mulţi dintre regizorii tineri îşi încălzesc muşchii cu videoclipuri muzicale sau reclame, pentru că sunt dependenţi de platoul de filmare sau conştienţi că orice aptitudine neexersată rugineşte.

     Celebrul Efect Gondry, care a şocat în Matrix al fraţilor Whachowski, a fost inventat de regizorul Michel Gondry pentru o reclamă şi adaptat apoi într-un videoclip cu Björk. Un videoclip este un film scurt, dacă eşti artist, aşa că am vrut să vedem ce fac cineaştii români. 
     Într-o hală industrială transformată în arenă pentru bikeri se filmează. Agitaţie mare, lume multă, travelling. Regizorul Millo Simulov este în mişcare continuă, dă indicaţii, verifică încadraturi, are o atenţie distributivă care te oboseşte pe tine, privitor. Un scaun regizoral pe care tocmai l-a primit cadou şi pe care scrie „Millo. Millo Simulov” zace în mijlocul peisajului, nefolosit. 
Se filmează un videoclip pentru „În culori”, cântecul trupei Les Elephantes Bizzares, dar platoul pare pregătit pentru o superproducţie. Membrii trupei sunt costumaţi şi machiaţi. Sunt 7 bărbaţi care se înghesuie într-un Trabant, pentru că aşa a zis Millo. Echipa tehnică a pregătit maşina, care trebuie să se umple de fum. Cei 7 se agită în interior, ca şi cum s-ar sufoca. Nu trebuie să se prefacă prea mult, pentru că maşina e plină de un fum înecăcios, care se răspândeşte pe tot platoul. Stop! Se aeriseşte, lumea respiră normal, se mai trage o dublă. Acţiune! 
Fiecare ştie exact ce are de făcut, se coordonează cu restul echipei, rodată în multe filmări. Este al doilea videoclip pe care Millo Simulov îl realizează pentru Elefanţi, cum li se spune pe platou. Primul a fost la piesa „Wish You Were Here”, care a intrat pe coloana sonoră a filmul Kiddo
Millo Simulov a sărit repede în ochii cinefililor şi ai selecţionerilor de festivaluri cu Kiddo, primul proiect cinematografic interactiv de la noi. Povestea unei fete care face box ca să-şi întreţină familia este montată pe acte, iar spectatorii trebuie să voteze continuarea. Nu este un film pentru somnolenţi sau cupluri fără adăpost, ci pentru un public implicat. Până la viitorul lungmetraj, Millo produce scurtmetraje muzicale.

 
 


 Imagine: Iulia Voicu
 
 


Cuvinte cheie: film interactiv, kiddo, les elephantes bizzares, making of, millo simulov, roxana andrei

Opinii: