REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmIndependent Union: Să-i ajutăm pe cei independenţi


     Cinemateca Union este locul unde mulţi cineaşti români vin la un test cu publicul avizat şi este în ascensiune ca notorietate. Gloria Cinematecii Eforie s-a fanat, chiar dacă a rămas în memoria multora dintre vedetele noastre de azi, care acolo au descoperit filmul.

Criticul de film Mihai Fulger este factorul efervescent la Union, găsind formule de trezire a interesului cinefililor. Unul dintre proiectele noi este Independent Union, care are ca ţintă filmul românesc independent, făcut doar din pasiune, şi atât.
Pentru prima manifestare a acestei idei, Mihai Fulger a ales două producţii total diferite: Ultimul Zburător, regizat de Ovidiu Georgescu, şi Dristor, un mediumetraj scris, regizat şi filmat de Ioan-George Pancencu.
Ovidiu Georgescu este regizor, cadru didactic la UNATC, iar Pancencu este student la Universitatea Naţională de Arte, secţia Scenografie. Ultimul Zburător este un elaborat proiect ce stă sub semnul realismului magic. Dristor este o intrepretare liberă a Dogmei lui Lars Von Trier, o poveste inventată despre personaje reale, aşa cum mărturiseşte autorul, care a scris scenariul împreună cu Adrian Drăghia.  
 

Imagine: Iulia Voicu

Cuvinte cheie: cinemateca union, dristor, film independent, independent union, mihai fulger, ultimul zburator

Opinii: