REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmZiua Internaţională a Francofoniei, sărbătorită în Polonia şi Estonia


     Institutul Cultural Român de la Varşovia ia parte şi în acest an la programul de manifestări culturale dedicate Zilei Francofoniei, organizând, în premieră, evenimente românești în două țări, Polonia și Estonia.
     Pe toată durata lunii martie, Francofonia este sărbătorită printr-o suită de evenimente culturale, artistice şi educaţionale, pentru o mai bună promovare a limbii franceze, dar şi în scopul cooperării şi solidarităţii dintre state: concerte, seri de poezie, conferinţe, prelegeri, reprezentaţii de teatru, proiecţii de filme, toate acestea acompaniate de un bogat program educaţional.
     Una dintre manifestările organizate în capitalele Poloniei și Estoniei va fi Festivalul Filmului Francofon, la care Institutul Cultural Român de la Varşovia va participa cu filmul Miracolul din Tekir, în regia Ruxandrei Zenide. Proiecţiile vor avea loc la Centrul Prom Kultury din Varşovia, în data de 8 martie, şi la Cinematograful Sopru din Talinn, în 20 martie. Festivalurile vor mai include proiecţii ale unor producţii din Canada, Elveţia, Walonie – Bruxelles, Franţa, Maroc, Tunisia, Luxemburg, la Varşovia, respectiv din Franţa, Elveţia, Canada, Grecia şi Estonia, la Talinn. Accesul publicului la proiecţiile de film este liber. În Polonia, Caravana Filmului Francofon va mai ajunge în câteva orașe, în luna aprilie, filmul românesc fiind prezentat și în oraşul Płock.
     O altă componentă românească în cadrul Lunii Francofoniei de la Varşovia va fi Seara gusturilor francofone, manifestare în cadrul căreia fiecare ţară participantă prezintă produse culinare specifice, recognoscibile pe harta gastronomică a popoarelor francofone. Nu va lipsi standul românesc, la care vom prezenta mai multe rețete tradiționale și specialități regionale.
     Programul prezentat va fi organizat de Institutul Cultural Român de la Varșovia împreună cu Ambasadele României în Polonia și Estonia.
     Detalii: www.icr.ro
 
(08.03.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: francofonie polonia estonia, institutul cultural roman varsovia, miracolul din tekir film, ruxandra zenide

Opinii: