REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmZilele Filmului Românesc la Roma, între 10 și 12 noiembrie 2016


     Cea de-a VIII-a ediție a Zilelor Filmului Românesc – ProCult la Roma, organizată ProEvent, în parteneriat cu Accademia di Romania in Roma și Ambasada României în Republica Italiană, se va desfășura în perioada 10 – 12 noiembrie 2017, la Accademia di Romania in Roma (Piazza José di San Martin 1) și la Casa del Cinema din Roma (Largo Marcello Mastroiani 1).
     Festivalul se deschide miercuri, 10 noiembrie, la ora 19.00, la Accademia di Romania, cu proiecția documentarului Wild  Carpathia, regizat de Charlie Ottley, care va fi urmată de un cocktail.
     Proiecțiile de joi, 11 noiembrie, vor avea loc la Casa del Cinema. Filmele care pot fi văzute joi sunt Dublu (regia Catrinel Dănăiață), de la ora 17.00, și Acasă la tata (regia Andrei Cohn), de la 19.00.
     Vineri, tot la Casa del Cinema, publicul poate vedea două documentare, Genii salvate (regia Cristina Tilica – ora 17.00) și Constanța șaizeșicinci (regia  Tudor Chirilă – ora 18.00), precum și comedia Două lozuri (regia Paul Negoescu – ora 19.00).
     Genii salvate, regizat de Cristina Maria Tilica, urmărește povestea primelor generaţii de elevi care au participat la proiectul „Burse pentru elevii din mediul rural”, gestionat de Asociaţia Pro Ruralis din Iaşi. Alexandra Costin, Daniela Curcă, Silviu Stan şi Andrei Gazea erau în 2002 copii de la ţară, veniţi la oraş să înveţe. Cei patru protagonişti ai reportajului filmat în urmă cu 15 ani povestesc cum i-a ajutat programul, de unde au pornit, unde au ajuns şi ce au reuşit să facă în toţi aceşti ani.
     În Constanta șaizecișicinci, regizat de Tudor Chirilă, o echipă TVR a documentat, în noiembrie 2016, aniversarea a 65 de ani de la înființarea Teatrului Dramatic Constanța. Intervievându-i pe cei prezenți la festivitate, suişurile şi coborâşurile teatrului în toţi aceşti ani au căpătat spre surprinderea tutor proiecţii nebănuite, nemaiîntâlnite în legătură cu alte teatre din România.
(10.11.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei cohn, doua lozuri film, procult cinema festival 2016, tudor chirila, zilele filmului romanesc la roma 2017

Opinii: