REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Verdictul publicului


     La recenta gală Gopo, Premiul publicului a revenit ex-aequo filmelor #Selfie 69 de Cristina Iacob și Două lozuri de Paul Negoescu. Nu e o surpriză. Publicul nu a fost invitat să completeze formulare pentru a-și exprima opțiunea, așa cum se întâmplă de regulă în festivaluri. De data aceasta, el s-a pronunțat, să spunem indirect, prin numărul de bilete vândute. Din punctul acesta de vedere, în 2016, cele două filme au alergat umăr la umăr. La sfârșitul anului, #Selfie 69 adunase 149.690 de spectatori, în timp ce Două lozuri avea 133.022. O diferență infimă produsă prin decalajul dintre premiere: filmul Cristinei Iacob a ieșit pe ecrane cu trei săptămâni înaintea celui realizat de Paul Negoescu.
     Acest succes nu e decât o nouă confirmare a ceea ce știam de multă vreme: spectatorul român vrea să râdă, comedia este unul dintre genurile lui preferate.
     Surpriza este alta: acest parteneriat tinde să infirme prejudecata că succesul e asigurat doar de comedia groasă, cu bancuri proaste, grobianisme, vulgarități și referiri cât mai explicite la sex. Modelul nu ne aparține. El vine de la Hollywood, cu puzderia de comedii pline de flatulații, râgâieli, bale, gesturi obscene etc, regizate chiar și de nume ilustre și jucate de vedete de top.
     În competiția cu #Selfie 69, Două lozuri a dovedit încă din titlu că n-are nevoie de omniprezentul #, nici de un număr cu parfum de sex pentru a atrage spectatorul și că îi ajunge pentru asta o umbră de Caragiale.  A mai dovedit că trei băieți, care nu înjură, nu se îmbată, nu aleargă după gagici și, în ciuda încurcăturilor cărora trebuie să le facă față, au fost și rămân prieteni, sunt cel puțin la fel de interesanți ca trei fete care fac pariuri stupide și pentru care goana după masculi e singura preocupare „serioasă”. De altfel, de la predecesorul #Selfie, normele morale ale protagonistelor erau bine stabilite: mai bine sex decât școală, mai bine furtișaguri decât muncă cinstită, mai bine să trăim de azi pe mâine decât să ne facem un plan de viață. În timp ce băieții din Două lozuri sunt niște amărășteni urmăriți de ghinion, ei nu caută aventura (de fapt, aventura dă peste ei) sau evadarea din mediul lor modest, ci doar un mod de supraviețuire decent. Dacă fetele din #Selfie 69 sunt concepute pentru a fi modelele generației lor, protagoniștii din Două lozuri pot fi vecinii noștri din blocul de la periferia orașului. Faptul că publicul i-a iubit și le-a apreciat umorul decent și de bună calitate e o dovadă de maturitate.
 
(29.03.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: #selfie69 film, cristina iacob, doua lozuri film 2015, gopo awards 2017, paul negoescu, premiile gopo 2017

Opinii: