REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Vaslui, Buzău, Bacău - gazdele Caravanei Zilele Filmului Românesc


     La începutul verii, Caravana Zilelor Filmului Românesc ajunge în orașele Vaslui și Buzău, organizând proiecții, în paralele, și la Bacău, Iași și București. O selecție a celor mai noi filme românești, premiate sau participante la festivaluri prestigioase, precum și câteva filme regizate de Cristian Mungiu, completează programul Caravanei Zilele Filmului Românesc în aceste orașe.
     La Vaslui, caravana poposește în zilele de 14, 15 și 17 iunie în prima parte, și de pe 21 pe 23 iunie ulterior, iar filmele vor rula la Teatrul de Vară, atunci când vremea va fi favorabilă. În caz contrar, proiecțiile vor fi reprogramate. Intrarea la proiecții este liberă.
     Proiectul Caravana Zilele Filmului Românesc este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Vaslui, de Voodoo Films și Asociația Cinemascop, și finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.
     Occident este filmul din 2002 al regizorului Cristian Mungiu, o comedie despre un cuplu care nu se descurcă cu banii în Romania și se mută în Occident.
     Distanța dintre mine și mine (regia Mona Nicoară și Dana Bunescu, ) este un film ce o are în centru pe Nina Cassian, poetă avangardistă, compozitoare și graficiană, a cărei viață a fost o luptă între estetică și etică.
     Lemonade (regia Ioana Uricaru) spune povestea Marei, o mama singură, în vârstă de 30 de ani, aflată în Statele Unite pentru o slujbă temporară ca asistent medical și care se căsătoreşte cu americanul Daniel. Când începe demersurile pentru a obţine permisul de şedere, Mara îşi dă seama că America reală nu seamănă cu cea din visurile ei.
     Regizat de Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter este o comedie despre un tânăr actor de teatru are un rol complicat într-un spectacol de „musical”, o nevastă geloasă până la depresie și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți „experții”. Însă „adevăratul” cutremur pentru el se dovedește a fi re-apariția intempestivă a propriului său tată, după decenii de absență.
     Amintiri din epoca de aur este un film colectiv, scris și produs de regizorul român Cristian Mungiu, ce cuprinde 6 scurtmetraje, grupate în două părți care au fost lansate succesiv. Comedia prezintă legendele urbane care circulau în perioada dictaturii comuniste din România.
Caravana prelungește programul filmelor românești în vară la Buzău, în perioada 13-27 iunie și 4-18 iulie, în Amfiteatrul Parcul Tineretului. Intrarea este liberă.
      Singură la nunta mea a avut premiera mondială la Festival de Cannes 2018 și este povestea Pamelei, o tânără femeie spontană și amuzantă. Speră să se căsătorească pentru a-și schimba destinul, dar și pe al fiicei ei.
     „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (regia Radu Jude) spune povestea complexă a realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă. Este marele câștigător din 2018 al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary și propunerea de anul acesta la Oscar a României.
     La Buzău vor rula și două dintre filmele regizorului Cristian Mungiu. După Dealuri a avut premiera la Cannes unde a câștigat premiul pentru Cel mai bun scenariu în 2012 și a fost propunerea României la Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2013, ajungând pe lista scurtă.
     Caravana Zilele Filmului Românesc la Bacău are loc în perioada 28 - 30 iunie. Intrarea este liberă.
     Pe 13 iunie, Caravana Zilele Filmului Românesc rulează la Grădina cu Filme în București povestea lui Alice T. (regia Radu Muntean), iar pe 16 iunie în cadrul Serile Filmului Românesc la Iași, filmul Bacalaureat (regia Cristian Mungiu) va fi proiectat la Ateneul din Iași.
     Detalii: http://filmedefestival.ro/zfr/
 
Program Caravana Zilele Filmului Românesc la Vaslui
Occident, regia Cristian Mungiu (2002) - vineri, 14 iunie, de la ora 21:00;
Lemonade, regia Ioana Uricaru (2018) - sâmbătă, 15 iunie, de la ora 21:00
Distanța dintre mine și mine, regia Dana Bunescu și Mona Nicoară (2019) - duminică 16 iunie, de la ora 21:00
6.9 pe scara Richter, regia Nae Caranfil (2017) - vineri 21 iunie, de la ora 21:00
Amintiri din Epoca de Aur, Tovarăși frumoasa este viața!, regia: Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, Cristian Mungiu - sâmbăta 22 iunie, de la ora 21:00
Amintiri din Epoca de Aur, Dragoste în timpul liber, regia: Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, Cristian Mungiu (2009) - duminică 23 iunie, de la ora 21:00 
 
Program Caravana Zilele Filmului Românesc la Buzău, Amfiteatrul Parcul Tineretului. Intrarea este liberă.
Alice T. (regia Radu Muntean) – Joi, 13 iunie, ora 21:30;
Lemonade (regia Ioana Uricaru) -  Vineri, 14 iunie, ora 21:30;
„Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari” (regia Radu Jude) – Joi, 20 iunie, ora 21:30;
Singură la nunta mea (regia Marta Bergman)- Vineri, 21 iunie, ora 21:30;
 
După Dealuri (regia Cristian Mungiu) – Joi, 27 iunie, ora 21:30;
Occident (regia Cristian Mungiu)  - Joi, 4 iulie, ora 21:30;
Amintiri Din Epoca De Aur 1 (regia Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, Cristian Mungiu)  - Joi, 11 iulie, ora 21:30;
Amintiri Din Epoca De Aur 2 (regia Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, Cristian Mungiu)  - Joi, 18 iulie, ora 21:30; 
 
 
 
 
(15.06.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alice t film, amintiri din epoca de aur film, caravana zilele filmului romanesc 2019, distanta dintre mine si mine film, imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari film, lemonade film

Opinii: