REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmVariety: Stati cu ochii pe Anca Damian


     Publicaţia de specialitate Variety consacră o cronică în mare parte pozitivă lungmetrajului Întâlniri încrucişate de Anca Damian. Filmul va intra în cinematografele româneşti în această toamnă.
     Prezent la TIFF în calitate de "jurat", criticul Jay Weissberg a urmărit filmul scris şi regizat de Anca Damian, Întâlniri încrucişate, iar rezultatele acestei experienţe se pot vedea în Variety. Cronica punctează inteligenţa scenariului; drama oferă multiple perspective, dar are dificultăţi în a demonstra de ce sunt puse cap la cap, susţine expertul.
     "Având închisoarea drept obiect de studiu, debutanta Anca Damian «împătureşte» viaţa dinăuntrul şi din afara detenţiei, subliniind dezamăgirea personajelor ei şi inabilitatea lor de a se bucura de ce le oferă viaţa. Chiar dacă cele trei poveşti sunt inegale în termeni de forţă, Damian demonstrează suficient talent pentru a garanta interesul pentru viitoarele ei eforturi", susţine criticul de film.
     Acţiunea peliculei, narată bref de Weissberg, pare să îi respecte titlul: DJ-ul de radio Gabi (Mimi Brănescu) este speriat de întâlnirea cu un deţinut violent (Dorian Boguţă), surprinzător de asemănător cu el din punct de vedere fizic. Mirela (Oxana Moravec), care face parte din personalul închisorii, participă la o conferinţă alături de colegul ei de breaslă, finlandezul Torbjorn (Matti Ristinen), cu care a avut şi o relaţie amoroasă de ale cărei consecinţe se teme încă. Andrei (Andi Vasluianu), un deţinut proaspăt eliberat, descoperă greutăţile vieţii din afara închisorii. Distribuţia este completată de Ion Sapdaru, Gabriel Spahiu sau Ana Maria Moldovan.
     "Toate personajele au conexiuni îndoielnice, fiecare poveste începând cu puţin înainte de sfârşitul celei precedente. Partea centrală beneficiază de cel mai bun şi mai subtil dialog şi de o interacţiune sofisticată a personajelor", crede Weissberg. Camera lui Liviu Mărghidan pare ţinută pe un nor, opinează specialistul în ale cinemaului, precizând că e greu de dat un verdict în absenţa unei copii pe 35 de milimetri, aşa cum a fost cazul în cadrul proiecţiei de la TIFF (în cadrul Zilelor Filmului Românesc).
     Weissberg recomandă distribuirea lungmetrajului direct pe televiziunea prin cablu. Însă nu aceasta este decizia Libra Film. Potrivit lui Tudor Giurgiu, producătorul filmului, Întâlniri încrucişate va intra pe marile ecrane româneşti în perioada octombrie - noiembrie 2008.
 
(Cotidianul, iunie 2008)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandra olivotto, anca damian, intalniri incrucisate, jay weissberg

Opinii: