REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Valentin Uritescu (4.06.1941 – 17.06.2022)


     Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică ”IL Caragiale” în 1963, Valentin Uritescu a fost actor la Teatrul Bulandra din București și a jucat în multe filme din anii ʹ80 – 90. Cea mai bună descriere a parcursului ca actor o face el însuși în interviul pe care i l-a acordat Evei Sîrbu în 1983.  
      „La 25 de ani când pereții camerei mele erau plini de imperative: Vreau! Trebuie! Sunt puternic! Voi izbuti! — poate unde mă simţeam vulnerabil — mi-am spus că dacă până la 45 de ani nu voi reuşi să am casa mea, familia mea, realizări importante ca ac­tor într-un teatru de prestigiu, câteva roluri iz­butite în câteva filme bune mă voi retrage în Transilvania, în comuna Vinerea unde m-am născut şi acolo mă voi ocupa de albine şi grădinărit şi mă voi dedica scrisului. Scriu aproape zilnic, e o necesitate, un fel de a mă elibera, îmi vin cuvintele uşor ca o binefa­cere... în ciuda unui accident teribil care mi-a zguduit fiinţa şi m-a lăsat cu ce să lupt pen­tru tot restul zilelor, am reuşit, la 40 de ani, să-mi realizez planul. Am casa mea, am o fa­milie, sunt actor într-un teatru de prestigiu, teatrul „Bulandra”, am avut roluri importante pe scenă şi în filme semnate de regizori ta­lentaţi ca BlaierPiţaStere GuleaNicolae Mărgineanu. Pentru reuşita mea în film tre­buie să rămân veşnic îndatorat lui Titus Popo­vici, care m-a „vrut” în Șaptefraţi, lui Andrei Blaier şi Dan Piţa, oameni minunaţi şi prie­teni de nădejde. lar pentru rolurile extraordi­nare de pe scena trebuie să fiu recunoscător lui Petrică Gheorghiu pentru felul sau de a fi şi regizorilor Sanda Manu şi Al. Tocilescu".
     „Eu urăsc profesia asta în aceeaşi măsură în care o găsesc sublimă şi o iubesc. O urăsc pentru că mă obligă să co­trobai în intimitatea mea, printre complexele şi slăbiciunile, emoţiile şi durerile mele, şi poate n-am chef întotdeauna s-o fac. Nu-mi place acest exhibiționism”. (Cinema nr. 4, aprilie 1983
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: valentin uritescu

Opinii: