REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Ultimul căldărar” și ”Lumină firavă” pe cinepub.ro


     Premiera din această săptămână pe cinepub este documentarul „Ultimul căldărar” de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu. Filmul a fost realizat în cadrul programului de burse jurnalistice ”Viitor la purtător”, susținut de NN România și organizat de DoR, și face parte din proiectul Teleleu, o inițiativă documentară mai amplă a celor doi de a povesti România de astăzi prin imagini și cuvinte
Ultimul căldărar” e povestea lui Geo, un tânăr din satul Corcova, care nu mai are posibilitatea să-şi întreţină familia. Căldărăria, meseria lui tradiţională, nu mai are căutare, iar şcoala a abandonat-o la 12 ani, atunci când s-a căsătorit. Singura lui soluţie este în Franţa, la groapa de gunoi, sau în Belgia, la cules de mere. 
Căldărarii din Corcova au câştigat mereu bine din cazanele de ţuică şi din ibricele pe care le vindeau în satele dimprejur – şi azi sunt renumiţi pentru meşteşugul lor. Însă cererea pentru cazane şi ibrice a scăzut în ultimii ani, pentru că vasele făcute de căldărari sunt scumpe în comparaţie cu cele care se găsesc la magazinul din sat.
     „Documentarul a fost filmat în decursul a şase luni, la Corcova, între 2015 şi 2016. Tot bugetul filmului a fost bursa de 1.200 de euro primită de la Decât o Revistă şi abonamentele la vederi care au acoperit o parte din cheltuielile cu mâncarea şi cu motorina. N-am avut casă de producţie, sunetist, servicii de post-producție sau distribuţie, iar Cosmin a montat jumătate din film în maşină şi jumătate la Baia Mare, în sufrageria mamei lui, cu tutoriale de pe Google, pe un laptop de 15 inchi.” - (Elena Stancu, teleleu.eu)
     Un film despre migrație, despre oameni ale căror mijloace de subzistență economică, strâns legate de tradiție, nu pot supraviețui în climatul economic actual. Despre cei constrânși să se ridice și să plece către un orizont ce nu promite nimic. Puteți citi mai multe despre povestea lor și viața căldărarilor din Corcova în cartea ”Acasă, pe drum. 4 ani teleleu”, apărută la Editura Humanitas. 
Filmul „Ultimul căldărar” a câștigat Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut la Festivalul Internațional de Film Transilvania, 2017, Marele premiu la Urban Eye Film Festival, 2017, Premiul special la Millenium International Documentary Film Festival, Bruxelles, 2017 și Premiul pentru imagine la Docuart Film Festival în 2016.
     Tot în premieră este și scurtmetrajul „Lumină firavă” de Florina Dumitrache și Bogdan Drumea. Un film care ne trimite într-o lume apocaliptică și unul dintre puținele scurtmetraje românești care explorează formatul de gen. Deși face parte dintr-o estetică complet diferită, îl alăturăm documentarului „Ultimul căldărar” prin prisma atenției acordată imaginii. 
Detalii: cinepubro
(7.04.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinepub.ro, lumina firava film, ultimul caldarar film

Opinii: