REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmRegizorul Tommy Lang


     Tommy Lang a venit la București cu filmul Peter al III-lea, proiectat în secțiunea Israel – Invitat permanent a Festivalului de Film Evreiesc de la Cinema Studio.  A fost invitat de Liviu Carmely, director artistic al festivalului, care a văzut filmul la un cinema din Tel Aviv.
Regizorul s-a născut în 1946, a copilărit în cartierul Giulești și a făcut școala la Liceul Neculce, azi Colegiu Național. Acolo unde era casa lui s-a ridicat un pod, dar trece prin zonă de câte ori vine în Capitală. A emigrat în Israel în 1965, împreună cu părinții. Fratele a rămas în România, pentru o fată.
     Tommy Lang mărturisește că n-a fost ușor să plece și că adaptarea la noua țară a fost dificilă, dar vremurile din România nu erau favorabile pentru un evreu și n-ar fi fost acceptat la școala de film, așa cum își dorea. A studiat în Israel la Facultatea de Film și Televiziune din Tel Aviv, apoi a făcut un master tot acolo. Mulți ani a produs  și realizat emisiuni de televiziune și documentare pentru Israel și Germania, dar dorința de a asigura bunăstarea familiei l-a determinat să întrerupă această activitate și să fie manager în construcții. A revenit la București pentru afaceri și a fost responsabil de construirea unor mall-uri. Dispariția soției l-a determinat să-și reevalueze prioritățile și să se întoarcă la film.
     Este adept al Dogmei '95 a lui Lars von Trier și Thomas Vinterberg. Scrie scenariile, după ce-și cunoaște bine actorii, filmează și regizează, montează materialul. Folosește lumina naturală, filmează în locuri publice sau casele obișnuite ale personajelor. Își produce singur peliculele, cu un buget minim. S-a gândit că, dacă a reușit să fie responsabil de mari bugete în construcții, poate să respecte și un buget de film independent. Pasiunea pentru film este motivația principală.     
     Peter al III-lea este o poveste inspirată de un prieten actor, Robert Hoenig, care a ajuns la vârsta pensiei, a jucat o viață întreagă la un teatru important, dar n-a avut niciodată un rol principal, așa că și pensia e cam mică. Împreună cu prietenii cu care se vede zilnic la barul din cartier, se decide o candidatură în parlament, ceea ar aduce bani, mașină, bunăstare. Grupul e alcătuit din evrei care s-au născut în România, care din când în când aruncă o expresie neaoșă sau cântă românește.Tommy Lang vorbește despre un anume umor pe care îl au doar evreii plecați din România, așa că a făcut casting printre actorii din această categorie. Spune că nu i-a fost ușor, pentru că toți fac parte dintr-o generație și sunt destul de în vârstă.
Filmul este o producție 2015 și a fost prezentat la Festivalul Filmului Evreiesc în premieră mondială.
Tommy Lang va reveni în curând în România, unde vrea să filmeze următorul lungmetraj în primăvara lui 2016.
Imagine: Dan Țuculescu
    
(5.10.2015)


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: festivalul filmului evreiesc bucuresti 2015, jewish film festival bucharest 2015, peter al treilea film, tommy lang

Opinii: