REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Toamna aduce noi locații și colaborări KineDok


     KineDok, programul european care promovează distribuția alternativă de film documentar, ajuns deja la ediția cu numărul 8, se desfășoară în plină forță în locații din toată țara, cu proiecții, discuții cu regizori, protagoniști și invitați speciali, în muzee, biblioteci, licee și spații alternative, cu sprijinul partenerilor locali.
Filmele din program propuse de fiecare țară participantă sunt:
CROAȚIA
A fost odată în tinerețe / Once Upon a Youth, de Ivan Ramljak
Sârma / The Wire, de Tiha K. Gudac
GEORGIA
Însorit / Sunny, de Keti Machavariani
Pădurea domestică / Taming the Garden, de Salomé Jashi
REPUBLICA CEHĂ
O nouă direcție / A New Shift, de Jindřich Andrš
Terapie intensivă / Intensive Life Unit, de Adéla Komrzý
ROMÂNIA
Casa cu păpuși / House of Dolls, de Tudor Platon
Lemn / Wood, de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger
SLOVACIA
Linii / Lines, de Barbora Sliepková
Marinarul / The Sailor, de Lucia Kašová
UNGARIA
Culorile lui Tobi / Colors of Tobi, de Alexa Bakony
Divele / Divas, de Kőrösi Máté
     În exclusivitate, în România poate fi urmărită și o selecție de scurtmetraje de arhivă din colecția Sahia Vintage, curatoriată de Adina Brădeanu. Acestea au fost produse între 1965 și 1985 la singurul studio de film documentar din țară la vremea respectivă, și sunt regizate de Florica Holban, Titus Mesaros și Doru și Paula Segall
     Programul KineDok se desfășoară cu sprijinul unor organizații și locații din peste 15 orașe, în care au loc proiecții constante, iar la acestea se adaugă și colaborări punctuale cu alte proiecte cu profil educațional. Intrarea la proiecții este gratuită în majoritatea orașelor. Lista locațiilor partenere poate fi consultată mai jos.
Totodată, în această perioadă KineDok este partener al unei serii de festivaluri-capsulă One World Romania cu scop educațional și de promovare a filmului documentar către publicuri noi, organizate în Timișoara, Oradea, Reșița și Bistrița. Următoarele proiecții ale filmelor din catalogul KineDok vor avea loc după programul de mai jos:
GALAȚI (Muzeul de Artă Vizuală)
Joi, 6 octombrie, ora 18:30, „Lemn”
TIMIȘOARA (Cinema Victoria)
Joi, 13 octombrie, ora 21:00, „Pădurea domestică”
BISTRIȚA (Palatul Culturii)
Sâmbătă, 15 octombrie, ora 15:30, „Pădurea domestică”
Sâmbătă, 15 octombrie, ora 18:30, „Terapie intensivă”
Duminică, 16 octombrie, ora 15:30, „Însorit”
Toate proiecțiile vor fi urmate de discuții cu invitați speciali.
     Ca parte a demersului nostru de a îmbunătăți accesul internațional la filme documentare, proiecțiile online revin și sezonul acesta. Din octombrie 2022 până în martie 2023, în fiecare lună, câte un film documentar din selecția curentă va fi disponibil pentru vizionare gratuită și urmat de o discuție cu invitați. Fiecare proiecție va fi organizată de către o țară participantă, iar România este gazda proiecției din decembrie, cu documentarul Casa cu păpuși. Programul complet, alături de mai multe detalii despre filmele disponibile online, poate fi consultat pe website-ul KineDok.
     KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.
     Organizator național: Asociația One World Romania Parteneri: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Chai Khana (Georgia) Cu sprijinul: Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei Partener de monitorizare: mediaTRUST Romania
Online: www.kinedok.net/ro | www.oneworld.ro
(4.10.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: casa cu papusi documentar, kinedok 2022, lemn film documentar, one world romania 2022, sahia vintage

Opinii: