REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Timishort anunță filmele incluse în secțiunile competiționale


     Cea de-a 9-a ediție a Timishort va avea loc anul acesta în perioada 12-15 octombrie, la Timișoara. Timp de 4 zile, timișorenii vor avea ocazia de a vedea peste 80 de scurtmetraje împărțite în 8 secțiuni, 4 dintre ele fiind competiționale: o competiție internațională, una națională, o competiție dedicată filmelor experimentale (Videorama) și competiția de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids).
     Competiția internatională aduce la Timișoara 20 de scurtmetraje din tot atâtea țări, majoritatea în premieră în România. Cele patru calupuri în care va fi prezentată competiția oferă o imagine de ansamblu asupra scurtmetrajelor la nivel mondial și aduce timișorenilor o serie de filme prietenoase, adresate în primul rând publicului. Filmele de anul acesta vorbesc despre profunde diviziuni și clivaje societale, despre farmecul și tristețea vieții cotidiene.
     În Competiția Națională au fost selectate anul acesta 12 scurtmetraje care să dărâme mitul filmului românesc în general – tristețe, mizerie, cadre lungi sau plictisitoare. Filmele românești de la Timishort sunt ale unor regizori care nu și-au gândit scurtmetrajele pentru a face pe plac festivalurilor, ci pentru o audiență.
     Printre acestea se numără Anathema, al regizorului Andreea Borțun, care revine la Timishort la doi ani distanță după Blue Spring. Un alt regizor care revine în competiția Timishort este Tudor Botezatu, care anul acesta prezintă la Timișoara două scurtmetraje: Nemaivăzutele aventuri ale omului invizibil și Sechestrați fără voie. Ana-Maria Comănescu vine cu îndrăgitul Pipa, sexul și omleta, scurtmetraj nominalizat la două categorii la Premiile Gopo 2017.      Sergiu Lupșe prezintă OCTL (Omul care ține liftul), iar Conrad Merricofer vine la Timișoara cu scurtmetraj Când afară ninge, prezentat în competiția TIFF 2017. Tot din competiția TIFF vine și Andrei Huțuleac cu Off Stage, un film cu Adrian Titieni, Tudor Aaron Istodor și Amalia Ciolan. Pentru prima dată la Timishort, Cătălin Mesaru și Cătălin Moise vor prezenta Doamna Ghica, un scurtmetraj independent cu o distribuţie formată din actori amatori, majoritatea dintre ei fiind critici de film. Regizoarea de origine albaneză, stabilită în România, Enxhi Rista, va prezenta la Timișoara Sec și apă, încântătoarea poveste a tinerei Teea, care la 22 de ani este încă virgină și  încearcă să își piardă virginitatea cu un gigolo. Un scurtmetraj dedicat incluziunii persoanelor vulnerabile este Întreabă-mă ce mi s-a întâmplat realizat de Bogdan Drumea în urma unui experiment social: 20 de oameni de etnie romă împreună cu alţi 20 de oameni de alte etnii au petrecut împreună o săptămână. Andrada Iacobeț prezintă la Timișoara animația Drawn / Self-Portrait, în timp ce Mihai Surdea vine cu XXXIII.
     Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1000 de euro va fi oferit de Institutul Cultural Român.
     Cea de-a 9-a ediție a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României va avea loc anul acesta în perioada 12-15 octombrie, la Cinema Timis, Casa Artelor și Ambasada.
     Detalii: www.timishort.ro
(04.10.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: competitie nationala, festival de film timisoara, scurtmetraje romanesti, timishort 2017

Opinii: