REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmTimishort 2018: Cele mai noi scurtmetraje din întreaga lume, la Timișoara


     Cea de-a 10-a ediție a Timishort a început. Timp de 5 zile ( 3- 7 octombrie), timișorenii vor avea ocazia să vedă peste 70 de scurtmetraje împărțite în 8 secțiuni: Competiția Internațională, Competiția Națională, Videorama, TimiKids, Animation Panorama, Focus: Macedonia, Midnight Sun, Festival invitat: Festivalul Filmului Libanez.
La gala de deschidere a festivalului a fost proiectat, la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara, în avanpremieră în România, lungmetrajul macedonean Anul Maimuței / Godina na Majmunot, în prezența regizorului Vladimir Blaževski.
     În Competiția internațională din acest an sunt 19 de scurtmetraje din toate colțurile lumii, majoritatea în premieră în România. Scurtmetrajele internationale vor concura pentru Trofeul Timishort pentru cel mai bun film și pot fi văzute joi, 4 octombrie, de la orele 16,00 și 20,00 la Sala 2 a TNT și sâmbătă, 6 octombrie, de la orele 16,00 și 18,00, la Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul”.
     În Competiția Națională au fost selectate anul acesta 10 dintre cele mai bune scurtmetraje ale anului, ale unor regizori precum Vlad Dâmboviceanu, Vera Surățel, Serghei Chiviriga, Adina Dulcu sau Sarra Tsorakidis. Scurtmetrajele românești pot fi văzute joi, 4 octombrie, de la orele 14,00 și ora 18,00 și vineri, 5 octombrie, de la orele 16,00 și 18,00, la Casa Artelor.
     Secțiunea TimiKids aduce 9 filme scurte pentru copii între 5 și 9 ani și alte 6 scurtmetraje pentru cei între 10 și 15 ani: Joi, 4 octombrie, de la 10,00 (TimiKids 5-9 ani) și de la 12,00 (TimiKids 10-15 ani) la Sala 2 a Teatrului Național Timișoara și vineri, 5 octombrie, de la 10,00 (TimiKids 5-9 ani) și de la 12,00 (TimiKids 10-15 ani) la Casa Artelor. La Cererea publicului, filmele TimiKids vor fi reluate și duminică, 7 octombrie, de la ora 10,00.
Secțiunea Videorama mizează pe film experimental şi artă video. Anul acesta, 8 scurtmetraje vor rula joi, 4 octombrie, de la ora 22,00, la Sala 2 a TNT și în reluare duminică, 7 octombrie, de la ora 16,00, la Casa Artelor.
     O poveste legendară, la aproximativ 120 de kilometri nord de Cercul Polar, Festivalul de Film „Midnight Sun” trimite la Timișoara o selecție a celor mai bune scurtmetraje! Vineri, 5 octombrie, de la ora 22,00, în Piața Sfântul Gheorghe!
     Cele mai bune animații ale anului se văd în secțiunea Animation Panorama. 10 filme din Belgia, Germania, Moldova, Marea Britanie, Franța, Slovacia și Africa de Sud se văd miercuri, 3 octombrie, de la ora 21,00, la Sala 2 a TNT și joi, 4 octombrie, de la ora 20,00, în Piața Sfântul Gheorghe.
     Țara invitată în acest an este Macedonia. Secțiunea Focus Macedonia prezintă o radiografie a scurtmetrajelor macedonene și cuprinde 5 scurtmetraje care pot fi văzute sâmbătă, 6 octombrie, de la ora 20,00, în Piața Sfântul Gheorghe. Printre ele, scurtmetrajul tânărului regizor Gjorce Stagjvreski, Material de audiție. Gjorce Stagjvreski este cea mai nouă ”descoperire” a cinematografiei macedonene, lungmetrajul să de debut, Secret Ingredient fiind propunerea Macedoniei pentru Oscarul de anul acesta.
     Festivalul invitat anul acesta este Lebanese Film Festival (Liban). Desfăşurat în Beirut, a fost creat în 2001. Scopul acestui festival e să ofere o tribună privilegiată pentru regizorii libanezi, pentru a-i ajuta să-şi arate opera şi să-şi întâlnească publicul, dar şi să promoveze şi să încurajeze iniţiativele de producţie de film din Liban.
     Juriul Timishort 2018 este cel care va decide câștigătorii competițiilor de lungmetraj, scurtmetraj, animație și Videorama și este compus din: Wafa'a Halawi - director Lebanese Film Festival Beirut; Tudor Giurgiu (regizor, director TIFF), Dalia Castell (regizor documentar, Israel); Milja Mikkola - Curator Midnight FF Finlanda; Vladimir Blazevski (regizor, Macedonia). Câștigătorul filmelor din secțiunea TimiKids va fi decis de public.
     Ca în fiecare an, Timishort a pregătit petreceri și evenimente alternative pentru publicul din Timișoara: Ediția din acest an se bucură și de un special act din partea celor de la Silent Strike, în data de 6 octombrie, la sala Capitol. Cea de-a 10-a ediție a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României va avea loc anul acesta în perioada 3-7 octombrie, la Sala 2 a Teatrului Național Timișoara, Casa Artelor, Sala Capitol a Filarmonicii Timișoara, Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe.
     Timishort este organizat de Asociația Română a Filmului Independent (ARFI) din Timișoara cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timișoara, al Consiliului Județean Timiș și al Centrului Național al Cinematografiei. Parteneri media: Digi24, DigiFilm, TVR Timișoara, Tananana, Radio România Cultural, movienews.ro, filme-carti, sub 25, aarc.ro.
Detalii: facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: scurtmetraje romanesti 2018, timishort 2018, timishort filmfest 2018

Opinii: