REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Teodor Corban (28.04.1957 - 17.01.2023)


     Unul din chipurile veșnice ale Noului Cinema Românesc, Teodor Corban, a murit în această dimineață la vârsta de 65 de ani
     Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" (promoţia 1985, clasa Dem Rădulescu), actorul debutează pe scena Teatrului "V.I. Popa" din Bârlad. Din 1989 este angajatul Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi. În cinema este lansat de către Corneliu Porumboiu cu scurtmetrajul Călătorie la oraş (2003) şi lungmetrajul A fost sau n-a fost? (2006), care îi aduce un Premiu special de interpretare (ex aequo) la Festivalul de la Cottbus. Mai apoi devine o prezență aproape religioasă în filmele Noului Val, colaborând, printre alții, cu Cristian Mungiu, Cristian NemescuCălin Peter Netzer și Radu Jude, acesta din urmă oferindu-i rolul antologic al zapciului din Aferim!
     În 2015, când Aferim! și Un etaj mai jos (r. Radu Muntean) s-au lansat în țară, Cristina Corciovescu a vorbit pe îndelete cu Corban despre „anul meu de naștere cinematografică”, cum l-a numit chiar el. 
     Întâmplător, platforma Cinepub a urcat de curând pe canalul său de YouTube scurtmetrajul studențesc al lui Porumboiu, Călătorie la oraș, în care Corban joacă rolul primarului. 20 de minute – nu de tăcere, ci de râsete în amintirea lui Teodor Corban. 
     
(17.01.2023)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aferim, radu jude, teodor corban

Opinii: