REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Sunt însărcinată, în România”, proiect regizat de Jesús del Cerro


     La sfârșitul anului 2018, două proiecte de documentare au apărut în atenția publicului: Sunt însărcinată, în România, regizat de Jesús del Cerro și Mameadolescente.ro, webdoc realizat de Ozana Nicolau. Amândouă au ca temă femeia însărcinată, importanța socială și personală a statutului de mamă, indiferent de vârstă.
     Sunt însărcinată, în România este realizat în 2016, dar producția independentă a Studio Indie Productions a avut premiera abia în iarna lui 2018. Prezentat la Festivalul Filmului European din 2018, documentarul a primit Premiul Publicului.
     Documentarea și scenariul au fost realizate de Camelia Popa, Jesús del Cerro, Crăița Nanu, Costi Zaharia, iar imaginea îi aparține lui Adrian Silișteanu. Abordarea realistă a acestei teme delicate, despre care nu se vorbește prea mult, i-a condus pe realizatori în diferite medii sociale, la discutarea mai multor aspecte: medical, financiar, familial, protecția oferită de statul român, conștientizare și protecție, implicarea ONG-urilor. Marea diversitate a problemelor nu a trezit, din păcate, interesul autorităților, care au refuzat orice implicare în realizarea filmului.
Ca să ofere o variantă a realității românești în diversitatea ei, echipa a filmat și românce care trăiesc în Spania. Intenția de a filma și în Italia, o altă țară în care trăiesc mulți români, nu a fost finalizată din cauza cheltuielilor de producție.
     La discuția cu publicul, după proiecția de la Cinemateca Eforie, Jesús del Cerro a fost întrebat ce l-a determinat să realizeze un astfel de documentar, fiind recunoscut ca regizor al mai multor comedii. Cineastul a răspuns că trăiește de mai mulți ani în România și este legat de realitățile acestui loc, iar o cercetare cinematografică a acestei teme i s-a părut de mare importanță, de aceea a și investit ca producător independent.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: camelia popa, jesus del cerro, studio indie productions, sunt insarcinata in romania documentar

Opinii: